5 věží – recenze popkulturou nabité karetní hry plné troufalství
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

5 věží – recenze popkulturou nabité karetní hry plné troufalství

Název:
5 věží
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
15-30 min.
Čeština:
ano
Věk:
7+
Detail hry

5. 6. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Žila byla jedna princezna, kterou její zlotřilí rodiče zavřeli do nejvyšší komnaty věže střežené drakem. A takových věží bylo rovnou pět, každá z jiného materiálu, a kromě princezen v nich přebývaly nejrůznější bytosti a postavy z pohádek i filmů pro odrostlejší publikum.

Jenže než se všichni mohli nastěhovat, bylo nejprve potřeba jednotlivé věže vystavět hezky odspoda nahoru, patro po patře. Proto si vládcové zdejšího království, které do sebe vcucnulo snad veškerou popkulturu, povolali dva až pět architektů a nechali je předhánět se v tom, kdo vystaví ty nejvyšší věže.

Těmi architekty jste v malé karetní hře 5 věží od TLAMA games samozřejmě vy a každý hráč si buduje svých vlastních pět věží, takže nám název hry trochu lže, protože jich ve hře bude pravděpodobně od deseti do pětadvaceti.

Pravděpodobně proto, že vás nikdo na světě kromě vás samých nepřinutí postavit všech pět věží, ale budete mít jen velmi málo důvodů to neudělat. Za každou kartu v každé věži máte totiž na konci hry 1 bod, za karty v té nejvyšší věži 1 bod navíc a každá věž, na jejímž vrcholku se skví karta s číslem nula, rovněž přidává svým kartám po jednom bodu.

5 věží zdroj: Vlastní foto autora

Smíte tedy stavět až pět věží z různých materiálů, tedy jednu stavíte z písku, druhou ze železa, třetí ze dřeva, čtvrtou z kamene a pátou… z cukroví, jak taky jinak. A kromě toho musíte dodržet jedno jednoduché pravidlo – každé další patro věže musí mít nižší hodnotu než patro pod ním.

V ideálním případě chcete vystavět věž, v jejíž základech se nachází číslo 15, na samotném vrcholku číslo 0 a mezi nimi zbylá čísla, jenže to by s vámi u stolu nesměli sedět další hráči. Pokud hrajete dva nebo tři, tak je každé číslo pro každou věž ve hře unikátní, ve čtyřech a pěti hráčích se některá vyskytují ve dvou kusech.

Chtě nechtě tak budete ve svých věžích čísla přeskakovat a je to naprosto v pořádku. Vlastně je v tom hlavní zábava, která je napojená na velice chytrý, pseudo aukční systém výběru karet z nabídky.

5 věží zdroj: Vlastní foto autora

Pche, já si vezmu klidně tři!

V každém kole se na stůl z balíčku vyloží pět karet věží, které jeden z hráčů vydraží. Nicméně tu nemáte žádné peníze a vlastně nevsázíte nic víc než svou troufalost. První hráč prostě a jednoduše řekne, kolik karet z nabídky by byl ochotný si přivlastnit (nespecifikuje které, jen jejich počet). Ostatní hráči kolem stolu mají jednu možnost jeho nabídku buď navýšit, nebo odmítnout.

Hráč, který je ochotný vzít si nejvíc karet z pěti vyložených, si je vezme a přidá do svých věží. Takhle na papíře to zní možná podivně až nefunkčně, ale ono to dává naprostý smysl a je to moc hezký a docela originální systém.

Předně si nemůžete vzít karty, které podle pravidel nejste schopní do svých věží umístit, což vám omezí výběr (pokud máte v písečné věži na nejvyšší pozici číslo 7 a v nabídce jsou jen písečné karty s vyššími čísly, tak si nesmíte vzít ani jednu a „sázek“ se de facto neúčastníte).

A pak je tu otázka risku. Že si můžete vzít všech pět karet? Tak směle do toho! Ale počkat, jsme teprve na začátku partie, ve věžích máme karty s hodnotami 10 a víc a v nabídce je několik karet s čísly jako 5, 3, či dokonce 0. Když si takové karty dám právě teď do svých věží, tak už nad ně nic moc nedám a budu bodovat pěkné zakrslíky…

A v tom je celý ten vtip. Zvažovat, jak moc jste ochotní obětovat růst jedné z věží pro růst jiných věží. Jak moc jste ochotní obecně obětovat, abyste nenechali celou nabídku hráči, kterému se všech pět karet perfektně hodí do sady.

Někdy je kolo dané, když si z nabídky většina hráčů může vzít třeba jen jednu kartu, zatímco jeden jediný klidně tři nebo čtyři karty. Jindy nastanou situace, kdy by všichni u stolu chtěli tři karty a čtyři jsou už moc, nicméně takovou nabídku učiní jen první z nich a ostatní mohou jen smutně přihlížet. Je proto zcela legitimní porovnat aktuální nabídku s věžemi všech hráčů a vydedukovat tak výši vaší nabídky, kterou už nikdo nepřebije.

5 věží zdroj: Vlastní foto autora

Sbírku pravidel uzavírá možnost ještě před umístěním získaných karet jednu již umístěnou zbořit, takže se občas vyplatí vzít i na začátku hry kartu s velmi nízkým číslem jen proto, abyste ji později zbořili a mohli tak získat najednou víc vytoužených karet. Jen pozor na záporné body, kdy každá zbořená karta odečte tolik bodů, kolikátá v pořadí přišla na řadu, tedy první jen jeden bod, druhá už dva, třetí tři a než se nadějete, vynulují vám záporné body celou jednu věž.

Poslední záludností jsou karty s čísly 8 a 9, kdy na osmičku můžete položit libovolné číslo a pokračovat tak ve výstavbě věže s vyššími čísly, zatímco devítku můžete naopak umístit na libovolné číslo, tedy klidně na jedničkou a ještě tak navýšit celkovou výšku věže. 

Pěkně promyšleným prvkem je i konec hry, který nastane až při druhém dobrání hracího balíčku. Po prvním se odhozené karty zamíchají, díky čemuž má velký smysl v prvních kolech hry odmítat karty s nízkými čísly, jelikož se dostanou do hry v její druhé polovině, kdy ostatně teprve nadejde jejich čas.

5 věží zdroj: Vlastní foto autora

Hele, toho znám!

Kromě fajnové hratelnosti je na hru 5 věží i radost pohledět. Jednotlivé věže působí ze vzdálenějšího pohledu skvěle, ale teprve když zaostříte, zjistíte, že jsou opravdu prošpikované popkulturními narážkami, jejichž odhalováním a poznáváním se můžete v mezičasech bavit (jen si nepředstavujte nějaké zdlouhavé čekání na tah, hra je neskutečně svižná a prodlevy tu prakticky nejsou).

Tu robůtek Wall-I uklízí odpadky, támhle si na cukrovince pochutnává Kirby, z láhve vylétá džin, v dáli vidíme obchod se sladkostmi bratrů Weasleyových, nechybí tu písečný červ, Willy Wonka, Marty McFly, Homer, Krotitelé duchů, Grinch a celá řada dalších a dalších ikonických postav z her a filmů, což je naprosto skvělý způsob, jak ozvláštnit design hry s čísly (které málokdy bývají takto nápadité).

5 věží je pro to všechno dalším ukázkovým příkladem toho, že s tak otřepanou komponentou, jakou karty s čísly bezesporu jsou, se stále dá vymyslet něco, co působí nově, svěže, má to jednoduché, ale opravdu zajímavé systémy, a navíc to skvěle zabaví vizuálním zpracováním a odkazy, které jdou na ruku nerdům ukrytým v našich klidně dospělých tělech.

Pokud hledáte svižnou karetní hru s originálním „aukčním“ systémem, která ale není zbytečně agresivní a vyplní vám volné chvíle, tak 5 věží byste rozhodně měli zařadit mezi kandidáty.

Název:
5 věží
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
15-30 min.
Čeština:
ano
Věk:
7+
Detail hry

Verdikt:

5 věží je ještě další malá hra, která vám dokáže, že s kartami s čísly se stále dá vymyslet něco originálního a velmi zábavného. V tomto případě navíc skvělou hratelnost doplňuje krásné pomrknutí k nejznámějším filmovým a herním postavám, jejichž hledáním se můžete bavit během hry i po ní.

Nejnovější články