Aces & Armor vypadá jako přístupnější, ale neméně zajímavá varianta Company of Heroes
Novinka zdroj: PKB Games

Aces & Armor vypadá jako přístupnější, ale neméně zajímavá varianta Company of Heroes

3. 7. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio PKB Games před lety vydalo velmi kladně hodnocenou bojovou hru Trench Club (která vychází z ryze německé verze hry Trench Foot), která přístupnou cestou představila hrůzy 1. světové války. Nyní na tento projekt naváže deskovka Aces & Armor, odehrávající se za 2. světové války.

Hry se sice liší tématem a hratelností, ale novinka silně vychází ze základů předchůdce. Je ale ještě přístupnější a její dohrání vám v plném počtu čtyř hráčů nezabere ani dvě hodiny. Za vše mohou opravdu jednoduchá pravidla, která ale nic neubírají ze strategické a taktické roviny zážitku.

Každý hráč tu ovládá pár figurek, ať už je řeč o americké, sovětské či německé pěchotě, tancích, letadlech a dělostřelectvu. Na začátku tahu s každou z těchto figurek pohnete po hexovém plánu, kdy musíte zohlednit základní pohyb daného typu jednotky a terén (například pohyb po cestě je daleko levnější než lesem).

Aces & Armor zdroj: PKB Games

Následně si vyberete, na jaké cíle zaútočíte a jde se chřestit kostkami. Podle toho, jak moc je útočící jednotka zraněná, může házet až 12 dvanáctistěnnými kostkami, přičemž se snaží hodit stejně nebo méně, než udává její hodnota zásahu (ta se navíc zvyšuje s tím, jak jednotka získává zkušenosti za poškozování a ničení soupeře).

Nicméně tu neplatí, že co úspěch, to zásah. Počet úspěchů se porovná s tabulkou cíle, která určí počet zásahů i na základě toho, zda cíl stojí někde v poli nebo se schovává v lese. V boji ještě dostanete kostku navíc za každou vaši jednotku, která má cíl v dostřelu.

Svůj tah završíte opravou jednotek ve vámi okupovaných továrnách, kde zároveň můžete vyrábět nové jednotky. A to je zhruba vše, kdy tedy ještě vezměte na vědomí, že hru lze hrát i kooperativně a sólově a tvůrci do budoucna chystají rozšíření s Brity a Japonci.

Kickstarterová kampaň hry Aces & Armor je z mnoha pohledů poměrně netradiční. Kupříkladu jsou od začátku odemčené všechny cíle, jelikož se komunitě podařilo splnit výzvu a vybrat v první den víc peněž než v kampani hry Trench Club.

To znamená, že krabice hry bude obdařená insertem, kovovými mincemi a budete si moc zahrát mise, v nichž upotřebíte na 48 figurek. Druhou ještě větší zvláštností je, že nebudete platit vůbec žádné poštovné (ani daň).

Hra vás v kampani vyjde na 1 650 korun a můžete si k ní přikoupit akorát dodatečnou sadu figurek za 590 korun (tyto figurky jsou v základní krabici zastoupené kartonovými žetonky a slouží primárně k tomu, abyste mohli hrát bitvy s více jednotkami). Dodání hry se předpokládá příští rok v červnu.

Nejnovější články