Albi představuje zástup původně českých her: Čajová zahrada, Vlaky na trati i rozšíření Karaku
Novinka zdroj: Albi

Albi představuje zástup původně českých her: Čajová zahrada, Vlaky na trati i rozšíření Karaku

3. 6. 2024 12:23 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Albi je jedním z mála českých vydavatelství, které se nějak více věnuje vydávání her českých autorů (zatímco většina jen překládá hry ze zahraničí). A českých novinek má na druhou polovinu roku v plánu opravdu hodně.

Níže si o jednotlivých dříve oznámených hrách, úplně nových hrách či rozšířeních můžete přečíst víc (případně shlédněte původní video). Zde už zmiňme jen to, že Čarodění od Michala Peichla se po odkladech konečně dočká vydání 6. srpna, vítězná hra druhé řady reality show Den deskovek zvaná Vládce kočičího stromu letos nevyjde, jelikož se stále pracuje na jejích systémech a grafice, zatímco 14. listopadu vyjde další Únikovka, tentokrát zaměřená na Kafku.

Atol

Atol zdroj: Albi

V této rodinné strategické hře pro 2 až 4 hráče se na ploše alespoň 60 minut pokusíte vytvořit fungující podvodní ekosystém. Za tímto účelem si z nabídky budete brát čtvercové karty s korály a rybami a vykládat je před sebe do šachovnice, v níž spolu nesmí sousedit stejné typy karet.

Ryby mají své vlastní požadavky nejen na sousedství s korály, ale i ostatní ryby, kdy například dravci dříve umístěné ryby sežerou. Jedná se o vítěznou hru první řady reality show Den deskovek, která si prošla velmi komplikovaným vývojem, ale konečně se ji dočkáme 31. října.

Karak 2: Imperium

Karak 2: Imperium zdroj: Albi

Původní rodinná až dětská hra Karak se může pochlubit téměř 250 tisíci prodaných kusů po celém světě a byť se jeho pokračování Karak 2 na takové číslo asi hned tak nedostane, prý se mu také daří velmi dobře a první náklad se rychle vyprodal. Takový úspěch si samozřejmě zaslouží rozšíření, které nese název Imperium.

To do hry přinese možnost boje mezi hráči, kde budete vždy moct útočit na toho hráče, který má zrovna korunu a je imperátorem, čímž mu ji můžete vzít a sami se stát vladařem zdejších zemí. Co to pro vás znamená?

Dostanete navíc silnou kostku imperátora a ostatní hráči vám musí platit daně, na druhou stranu ale kdykoliv verbujete armádu nebo stavíte budovu, musíte jakožto správný vladař postavit budovu či naverbovat jednotky i jednomu svému protihráči.

Rozšíření dále přidá nové dílky krajiny, dva další typy nestvůr a pět hrdinů, přičemž jen jeden je nový a zbylí pochází z původní hry a jejích rozšíření. Rozšíření Imperium vyjde 1. října a k aktuálně spuštěným předobjednávkám dostanete ještě jednoho promo hrdinu navíc. Po vydání zároveň bude možné si koupit figurky hrdinů nahrazující kartonové ze základu.

Vlaky na trati

Vlaky na trati zdroj: Albi

V tomto případě jde o malou karetní hru od Martina Doležala, tedy autora deskovky Čtyři zahrady. Je určená jen pro dva nebo tři hráče a budete v ní klást do jedné řady koleje, po nichž uhánějí vlaky jednotlivých hráčů.

Vaším cílem je sbírat body projížděním nádraží a pokusit se v tom zabránit svým soupeřům. Karty ale obsahují koleje všech hráčů, které se různě kříží, takže si musíte dát dobrý pozor, která kolej vede kam. Hra dorazí 17. října.

Legie – Sibiřská cesta

Legie – Sibiřská cesta zdroj: Albi

Opravdu mnoho let očekávaná deskovka původně zafinancovaná na Hithitu už se konečně plaví z továrny do Evropy. Za tu dobu se pořádně obměnila, ale stále sleduje cestu československých legií za ruské občanské války před více než 100 lety.

Hra se pyšní například průhlednými kartami, které zasunete do obalu s kartou vašeho legionáře, bělogvardějce, rudoarmějce nebo čajky, abyste tak znázornili jeho omrzliny nebo zranění.

V základu můžete tuto karetní hru hrát jednorázově nebo ve třech propojených scénářích a po vydání, které konečně nastane 13. srpna, k němu zdarma vyjde i vyloženě příběhový režim.

Oříškobraní

Oříškobraní zdroj: Albi

Oříškobraní je hra pro děti ve věku od 6 let, které dominuje velký kartonový strom, po němž budete hopkat svou veverkou, snažit se posbírat co nejvíc oříšků a uschovat si je na zimu a při tom všem se vyhnout predátorům, kteří vás mohou vylekat a přimět k upuštění oříšku.

Hra je řízená několika kostkami, kterými si hodíte a jejich symboly vám umožňují cestovat po stromu – vtip je v tom nakombinovat symboly tak, abyste na své trase sebrali co nejvíc oříšků. Zahrajete si až ve čtyřech během půlhodinky, a to od 15. října.

Karak: Goblin – Nexus

Karak: Goblin – Nexus zdroj: BoardGameGeek

Karetní hra Karak: Goblin má také na cestě vlastní rozšíření Nexus, které přidává 72 karet, dva nové hrdiny, dva nové vládce, je s ním možné hrát původní hru v pěti hráčích, a navíc ve dvou odlišných herních režimech.

V jednom se finální vládci dočkají vlastních karetních balíčků, což závěrečnou bitvu činí napínavější, zatímco ve druhém odpadá putování po patrech a místo toho si hráči vybírají nepřátele z nabídky, bojují s nimi všichni najednou, nesmí se léčit a cílem proto je zůstat poslední naživu. Rozšíření vyjde 19. září.

Čajová zahrada

Čajová zahrada zdroj: Albi

Nakonec letošní největší česká hra od Albi, za kterou stojí začínající autor Tomáš Holek, který na podzim chystá zároveň hru Galileo Galilei pod nejmladším českým studiem Pink Troubadour a spolu s CGE ještě hru SETI.

Čajová zahrada je deckbuildingové euro o pěstování čaje, které zaujme jednak krásným vizuálním zpracováním a potištěnými dřevěnými komponenty, ale také systémem placení dvěma typy čajových lístků – čerstvými a fermentovaný, kdy prvním postupně klesá hodnota, zatímco druhým stoupá, ale vyrobit fermentované z čerstvých není jen tak. Hra bude mít premiéru 3. října.

Nejnovější články