Batoh na hry TLAMA games – recenze řešení přepravy deskovek, které překvapí všestranností i cenou
Recenze zdroj: Foto: Radek "Rath" Malý

Batoh na hry TLAMA games – recenze řešení přepravy deskovek, které překvapí všestranností i cenou

20. 8. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Radek Rath Malý |

V dnešní recenzi sice uvidíte spoustu her, ale článek své hodnocení zaměří na něco docela jiného. Bude o tom, jak přepravit hry z bodu A do bodu B, a to nejen ty o přepravování zboží... Pokud dbáte na to, aby vaše hry nebyly otřískané, s bílými rohy a s odřenou krabicí, a přitom nosíte hry na herní dýchánky, zbystřete. Je konec všem těm taškám, které jsou nacpané hrami zabalenými v dekách!

Aha, to jsem dělal jenom já? Nevadí! Poučte se jako chytří lidé z chyb druhých a neriskujte vlastní újmu. A teď už opusťme exaltovanost a přistupme k prozkoumání specializovaného herní batohu od vydavatelství TLAMA games.

Kapsy, kam se podíváš

Batoh oplývá sedmi kapsami, vyztuženými zády a širokými ramenními popruhy a lze ho pohodlně přenášet i v ruce za horní popruhy spojené suchým zipem. Hlavní úložný prostor velký 50 x 32 x 33 centimetrů pojme až sedm velkých her klasického rozměru 30 na 30 cm (například hra Na křídlech).

Po jedné straně je obdařený síťovou hlubokou kapsou na užší hry, po straně druhé obdobnými dvěma úzkými kapsami a popruhem pro přenos velkých neoprenových desek (v době psaní článku bohužel nebyly velké neopreny po ruce, nicméně vyzkoušeno alespoň na papírových rolích!).

Poslední z hlavních kapes je horní víko o rozměrech 28 na 25 centimetrů, do něhož se vejde jedna hra středního formátu jako Watergate, Štvanice, Mandala či psací Istanbul. Samozřejmě ji lze využít i na vícero malých karetek.

Batoh TLAMA games zdroj: Foto: Radek "Rath" Malý

Najdeme tu ještě dvě další kapsy, ale ty podle mě pro uložení her poslouží pouze tehdy, pokud ještě nemáte batoh narvaný k prasknutí. Jedna kapsa se zipem se totiž nachází na vyklápěcím jazyku batohu a druhá síťovaná uvnitř horní kapsy, díky čemuž se obě skvěle hodí spíše na doplňky, jakými jsou třeba kovové mince, bločky, tužky či hrací kameny.

Kapsy máme, ale co do nich dáme?

To bychom měli rozbor úložného prostoru jako takového, ale vás určitě ze všeho nejvíc zajímá otázka, co se do něj reálně vejde? Jak vidno na okolních fotkách a v galerii, batoh pojme s přehledem macky Detektiv: Město andělů i Shogun Big Box, a ještě by se k nim oběma vešla i třetí hra podobných obřích rozměrů. Lze tak bez obtíží transportovat i kousky jako Merlin Big Box, Válka o prsten: Druhá edice, U-BOOT: The Board Game, Gloomhaven, ISS Vanguard či Hnízdicí box.

Stejně tak lze batohem přenést až osm COINovek na partizánský sraz či nepočítaně krabic s Jízdenky, prosím! na sraz výhybkářů, zastrkanými do všech kapes vně i uvnitř. Vnější síťovou kapsu mohu doporučit na velké kvádrové krabice od Efka – Infarkt, Doktor Hrubec či Piješ jako stará Blažková. 

Batoh TLAMA games zdroj: Foto: Radek "Rath" Malý

Tituly výrazně obdélníkového rázu, jakými jsou ty ze série Birth of America, lze podle potřeby umístit podélně či napříč. V galerii můžete vidět, kolik prostoru vám zůstane a jak s ním ještě můžete naložit. Při horizontálním vložení batoh podle tloušťky pojme ještě tři až čtyř hry klasické velikosti a po boku může zůstat prostor ještě na další malou hru. Při vertikálním uložení není problém přidat Detektiva: Město andělů a Hostinu pro Ódina a celé to překrýt libovolným COINem (viz obrázek výše).

Batoh sám váží jeden kilogram a svou konstrukcí unese až 20 kilo, takže téměř úplně jakákoliv kombinace her je pro něj únosná a bude proto záležet spíš na vaší vlastní zdatnosti...

Jeden batoh vládne všem?

Batoh od TLAMA games mohu co do pevnosti, nosnosti a uspořádání kapes rozhodně doporučit všem, kteří nestřeží hry jen ve svém kutlochu, ale občas se s nimi vydávají i na dobrodružné výpravy. Podle mého průzkumu se navíc jedná o vynikající počin co do poměru ceny a výkonu. Na českém trhu batoh určený na hry kolem tisícovky s takovou spoustou kapes a úložného prostoru zkrátka neseženete.

Batoh TLAMA games zdroj: Foto: Radek "Rath" Malý

Batoh Sapphire od Red Glove ve stejné cenové relaci má stejné rozměry, ale postrádá postranní kapsy na neopreny a malé hry. Enhance od Blackfiru zase stojí přes dva tisíce. Zkrátka pryč jsou ty časy, kdy přenos her řešil muzikant obalem od cajonu a nemuzikant sháňkou batohu na jídlo používaného kurýrními společnostmi či taškami od výrobce nábytku.

Ani není již třeba dávat pět tisíc za GeekOn - Ultimate nebo objednávat složitě ze zahraničí s nemalou přirážkou. Konkurovat by cenou mohl pouze batoh od Grimlord Games, který se dá sehnat kolem osmi stovek, jenomže ten pojme jen šest her místo sedmi (klasického rozměru 30 x 30) a opět se jedná o batoh hladký bez postranních kapes.

Z výše řečeného tak jednoznačně vyplývá, že se českému vydavatelství podařilo přijít s produktem, nad kterým člověk, který přesně takové řešení potřebuje, prakticky nemusí sáhodlouze přemýšlet. Batoh vám udělá obrovskou službu a nebudete si bědovat, kolik her jste si mohli pořídit místo něj.

Verdikt:

Batoh od TLAMA games je trefa do černého. Pojme až sedm standardně velkých her, dva velké neopreny a několik fillerů a herních doplňků. Stejně tak zvládne jedny z největších, běžně dostupných her na trhu. Je pevný, s vyztuženými zády a pořádně naditým úložným prostorem. V své cenové relaci jen těžko hledá konkurenci.

Nejnovější články