Český projekt Příběhovky si dává za cíl poskytnout dabing k příběhovým hrám jako Gloomhaven
Novinka zdroj: Příběhovky

Český projekt Příběhovky si dává za cíl poskytnout dabing k příběhovým hrám jako Gloomhaven

17. 5. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Příběhové, kooperativní a k tomu všemu ještě kampaňové hry jsou dnes velice populární, ale pojí se s nimi pár nepříjemností. Pokud nevládnete cizími jazyky, jste odkázaní jen na počeštěné kousky, a i v takovém případě vám nemusí být zrovna pohodlné číst před všemi hráči sáhodlouhé odstavce textu.

No ale co s tím? Existuje sice pár deskovek, které mají své příběhy nadabované, ale tam už se tuplem nedá moc počítat s češtinou. Takže tu je díra na trhu, kterou zaplní český projekt Příběhovky, jehož cílem je zajistit dabing hrám, které ho ve svém základu nemají.

Jaké hry to jsou? Tak například Gloomhaven, jeho rozšíření Zapomenuté kruhy a menší bratříček Gloomhaven: Lví chřtán, což jsou v tuto chvíli jediné projekty, jejichž běžně psané scénáře ožívají díky dabingu Příběhovek.

Teď si možná říkáte, kdo má tolik času, že se jen tak rozhodne začít dabovat obsáhlé příběhové deskovky. Je to jednoduché – žijeme v technologické době, takže se tu o dabing nestará člověk, ale umělá inteligence. Autor projektu Tomáš Drimal jen poskytl svůj hlas a o zbytek už se starají moderní technologie.

A vlastně to dává naprostý smysl. Tímto způsobem vznikne dabing daleko rychleji, takže se snad můžeme těšit na další a další nadabované hry. Vše je navíc aktuálně dostupné zdarma z oficiálních stránek, autora můžete finančně podpořit jen v případě vašeho zájmu. Pro jakou hru byste takovou službu ocenili nejvíc?

Nejnovější články