Chválená vesmírná opera Arcs vyjde díky Foxům v češtině
Novinka zdroj: Leder Games

Chválená vesmírná opera Arcs vyjde díky Foxům v češtině

13. 8. 2024 8:45 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tuzemské vydavatelství Fox in the Box se rozhodlo netroškařit a v relativně rychlém sledu přineslo hned několik velkých zpráv. Došlo například na oznámení překladu sólovky Conservas, českou verzi rozšíření Supermoon pro Neznámou planetu i na kooperativní Corps of Discovery od tvůrců Mind MGMT. Aby toho ovšem náhodou nebylo málo, je tu ještě jedna zpráva, a to možná ta největší. Společnost chystá českou lokalizaci pro vesmírnou operu Arcs.

V případě, že jste o tomto nesmírně chváleném projektu dosud neslyšeli, určitě je dobrý čas se s ním seznámit. Jde o další dílo studia Leder Games, tedy celku stojícím za Root, Oath nebo Ahoj. A vzhledem k tomu, že všechny předchůdce Fox in the Box u nás vydal, je zcela logické, že se zhostil i novinky. Do návrhářského křesla pak opět usedl známý Cole Wehrle, který vám umožní se ujmout role posledních regentů hrdého státu, jemuž hrozí zhouba. Proto musíte neustále balancovat mezi integritou vlasti i ambicemi, abyste odvrátili zkázu.

Tahy jsou poháněné inovativním systémem, kde vyvažujete snahu o ovládnutí tempa hry s dalšími vašimi zájmy. Každé rozhodnutí je proto klíčové a musíte si dobře rozmyslet, jestli zrovna budete zkoumat novou technologii či se zaměříte na válčení. Když už ale na ty střety dojde, hodem kostek se vše vyřeší velice rychle. Což ovšem neznamená, že by nebyl prostor pro taktiku. A po vzoru ostatních titulů autora rovněž platí důraz na vyprávění svého vlastního příběhu, který hráči uplétají každou svojí volbou.

Česká společnost pak u nás nevydá pouze základní hru, ale rovněž i dodatky, které šlo získat v roce 2022 během crowdfundingové kampaně na Kickstarteru. Těšit se tak lze na miniatury, balíček karet loru a leaderů, ale hlavně na rozšíření, které umožňuje 3 sezení propojit do kampaně, čímž se vám otevře nový zážitek. Znamená to, že se mezi hrami aktivují různé moduly pravidel, utratíte nabité zdroje, dorazí nové schopnosti i cíle a svět se bude ještě více formovat podle vašich činů.

Vzhledem ke komplexnosti je dobré být už trochu zkušeným hráčem, ideálně starším 14 let. Ke stolu mohou usednout 3 až 4 hráči, kterým bude jedna plná seance trvat od hodiny po dvě. Překlad Arcs je už v plném proudu, ale vydavatelství musí čekat na společný tisk, který by měl proběhnout začátkem příštího roku.

Nejnovější články