Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh – recenze detektivního vyšetřování
Recenze zdroj: Ravensburger

Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh – recenze detektivního vyšetřování

Název:
Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
60-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

12. 8. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Vydavatelství Ravensburger má ve svém portfoliu celou řadu her nazvanou Cold Case – Odložené případy od studia Thinkfun, které z vás udělají detektivy vracející se ke zdánlivě nevyřešitelným případům z daleké minulosti.

Jakožto milovník únikových a detektivních her jsem nemohl odolat nabídce si jeden takový případ vyzkoušet. Případ nazvaný „Smrtící příběh“, v němž v 80. letech minulého století došlo k vraždě mladého, velmi nadějného investigativního novináře Andyho Baileyho.

Už po otevření placaté krabičky na vás dýchne atmosféra. Veškeré herní materiály jsou prakticky uložené ve složce a vy se tak hned cítíte jako detektiv přebírající práci někoho jiného z před desítkami let.

S nadšením otevíráte složku a začínáte se probírat materiály. Logicky začnete u průvodního dopisu místní policie s vtipným názvem Camdale (protože si při hraní často sami položíte otázku: „Kam dále?“), ale kam povedou vaše další kroky, to už je na vás.

Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh zdroj: Ravensburger

Jsou tu nějaké dopisy, výstřižek z novin, pitevní zpráva, forenzní analýza, pár fotek z místa činu, nějaké letáky a pak spousta záznamů z výslechů osob. Není tu žádné pevně dané pořadí, prostě se pusťte do čtení a než se nadějete, začnete si utvářet teorie a dávat dvě a dvě dohromady.

Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh je skutečně primárně čtecí hra. Nejsou tu žádné nelogické rébusy a hádanky, jen čisté nasávání informací. Postupně budete rozplétat slušně zamotané klubko konspirací a vzájemně propletených vztahů lidí, z nichž spousta měla alespoň nějaký motiv k vraždě náruživého novináře.

Vaším úkolem pak je nejen najít viníka, ale v rámci pár otázek ve webové aplikaci i dokázat, jak jste se dobrali právě k němu nebo k ní. Nutno podotknout, že se nejedná o nic náročného, obzvlášť pokud už s obdobnými hrami máte zkušenosti.

Pravda ostatně leží před vámi, není vyloženě skrytá někde jinde. Jen si musíte přečíst veškeré materiály, řídit se fakty a trochu zapojit svou představivost a důvtip. Než se nadějete, vykrystalizují vám odpovědi na všechny čtyři hrou položené otázky.

Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh zdroj: Ravensburger

Je to svižné, zábavné a celý případ je hezky vykonstruovaný. Český překlad se mohl vyvarovat několika málo chyb, které vás dokáží vytrhnout z rytmu, ale zážitek jako takový vyloženě nezkazí a naštěstí nebrání dokončení případu.

Na hře je pak zajímavý počet hráčů, který je dle krabice v rozmezí od jednoho do čtyř. V jednom hráči je to jednoduché – prostě si vše přečtete, uděláte vlastní závěry a máte hotovo. Ve více hráčích máte dva způsoby, jak ke hře přistoupit – zvolíte si vypravěče, který bude předčítat nahlas, nebo se každý pustí do čtení nějakého textu.

Druhá varianta je za mě rozumnější z hlediska úspory času a podněcuje diskuzi mezi hráči, kdy si navzájem shrnete načerpané informace. Na druhou stranu může být trochu zvláštní, že je u hry v takovém případě poměrně ticho, než si hráči přečtou několik stránek textu a pak sami sebe navzájem vyslechnou.

Vzato kolem a kolem je Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh fajnová, jednorázová detektivka s hezky tematickou prezentací, která je rozhodně vhodná pro začínající detektivy, zatímco těm zkušeným může posloužit jako příjemná oddechovka. A jelikož se v ní nic neničí, můžete ji po prožití směle poslat dál.

Název:
Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
60-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Verdikt:

Cold Case – Odložené případy: Smrtící příběh je nenáročné detektivní vyšetřování, které vás ale během rozuzlování příjemně uspokojí. Nemusíte nic luštit, jen si přečtete zásobu výpovědí, dáte fakta dohromady a než se nadějete, vrah je na světě. Pokud jste si vždycky chtěli takový jednorázový zážitek zkusit, tak Odložené případy jsou skvělým dobrým můstkem.

Nejnovější články