Cults of London je ritualistický, převahový deckbuilding zasazený do temného světa Historica Arcanum
Novinka zdroj: Metis Creative

Cults of London je ritualistický, převahový deckbuilding zasazený do temného světa Historica Arcanum

17. 7. 2024 10:30 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Metis Creative před nějakou dobou vytvořili temné univerzum Historica Arcanum, které míchá magii, temnotu a rituály s lovecraftovskou příchutí – zkrátka nic pro malé děti. Dosud se jednalo o zasazení výhradně pro RPG projekty, což se ale s novinkou Cults of London změní. Jde totiž o deskovou hru, která v sobě míchá area control a deckbuilding.

Tyto dva herní pilíře spojuje do napínavého a významně strategického zážitku ve viktoriánském hlavním městě Velké Británie, kde se jeden až čtyři hráči zhostí jedné z několika dostupných frakcí. Ty mezi sebou soupeří o kontrolu nad městem, což dělají vysíláním svých operátorů do ulic, kde plní mise. Ty většinou obnáší shromažďování potřebných zdrojů, eliminování protivníků, vykonávání rituálů a plnění podmínek k vítězství.

Každé kolo se skládá z několika fází. Během plánování máte možnost se důsledně připravit na nadcházející události. Následně můžete odhalit plány ostatních tím, že zaplatíte potřebnou cenu, což se vám hodí v další fázi, kde své plány upravíte podle nových informací. Poté dojde na souboje, na něž naváže vykonávání akcí, spawnování anomálií a obnova.

Historica Arcanum: Cults of London zdroj: Metis Creative

Všechny tyhle radosti půjde dělat v několika režimech. Na své si proto přijdou jak sólisté, tak i kompetitivně zaměření vůdci, kteří se utkají ve třech či čtyřech. Chybět nebude ani kooperační režim nebo asymetrický 1 vs všichni. V každém případě by mělo jedno sezení trvat kolem hodiny a půl.

Historica Arcanum: Cults of London získáte v kampani na Gamefoundu, kde vás základní verze se čtyřmi rozdílnými frakcemi a kartonovými figurkami vyjde na zhruba 1 850 korun. Už ta má nárok na odemknuté bonusové cíle, kam patří oboustranné podložky frakcí a přehledové karty. Dražší deluxe verze stojí už 3 750 korun, ale rozšíří počet frakcí na celkových šest, přidá 12 figurek, kovové žetony, obaly na karty nebo foilové operátory.

Za dopravu v tomto případě dáte 480 až 560 korun a zaplatit opět musíte i daň. Odesílání pak bude probíhat ve dvou vlnách – v září 2025 začne první várka, která obsahuje anglickou verzi, později dojde na druhou vlnu, kam patří další jazykové mutace. Čeština součástí kampaně není, ale naleznete zde polštinu nebo němčinu.

Před pořízením si můžete prostudovat pravidla nebo se vydejte do digitální říše Tabletop Simulatoru, kde je k vyzkoušení alfa verzi hry.

Nejnovější články