Dejte mravencům prostor a rozšiřte jejich kolonii ve vymazlené edici March of the Ants
Novinka zdroj: Weird City Games

Dejte mravencům prostor a rozšiřte jejich kolonii ve vymazlené edici March of the Ants

19. 9. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vzhledem k tomu, že náš šéfredaktor má obrovský odpor ke všemu, co má více než čtyři nohy, leze to a různě se kroutí, asi ho editace téhle novinky o vylepšené verzi March of the Ants moc nepotěší. Ale nedá se svítit – projekt je to úspěšný a navíc téma deskovky je natolik zajímavé, že se o tom zkrátka napsat musí. Už jenom kvůli tomu, že nová edice vzhledem k podobě originálu byla potřeba jako sůl.

Pokud jste snad tohle dílo Ryana Swishera a Tima Eisnera na trhu nezastihli, jde o zjednodušenou civilizační 4X strategii, kde budete stát v čele mraveniště a soupeřit s ostatními. Během jednotlivých kol prozkoumáte louku, kde se skrývají suroviny, červí díry pro rychlý přesun a rovněž nebezpečná střetnutí se stonožkami. Po průzkumu se můžete rozhodnout vyslat dělníky, aby získali nalezené zdroje, z nichž získáváte karty, jídlo a larvy.

Těmito kroky své mraveniště budete rozšiřovat, stejně tak jako vaše svěřence. Utrácením získaných surovin je budete vyvíjet, čímž v podstatě vytvoříte nové druhy, které mají unikátní schopnosti. Tyhle schopnosti se pak budou hodit nejen při sběru, ale rovněž i v soubojích s ostatními hráči, které v konečném důsledku rozhodnou, kdo ovládne celou loku. Nicméně na své si přijdou i pacifisté, jelikož území lze i sdílet a vytvářet tak symbiotické prostředí, z něhož budou těžit všichni. Cest k vítězství a všeobecných možností je zkrátka mnoho.

March of the Ants: Evolved Edition zdroj: Weird City Games

Díky nové edici, která nese přízvisko Evolved, jich navíc bude ještě o něco víc. Do March of the Ants tímto způsobem dorazí třeba speciální dílky pro odpočinek, které nabízejí bonusové zdroje. Rovněž do hry přichází možnost bitvy o hlavní tunel, která důsledně vyzkouší vaší taktiku a bojové schopnosti. Kromě těchto zlepšení se ještě můžete těšit na výrazné změny vizuální stránky, která je nyní o dost modernější. Proměnou také prošly jednotlivé karty a hexy, stejně jako pravidla, jež významně rebalancují mechanismy. A hezkým bonusem jsou i dřevěné figurky mravenců.

Tuhle zábavu pro 1 až 5 lidí na zhruba hodinu a půl můžete získat v probíhající kickstarterové kampani (vybralo se už přes 3,5 milionů korun). Cena začíná na 1 120 korunách za standardní verzi. Bohatší deluxe varianta s rozšířením, žetony a unikátními herními deskami vyjde jen o něco dráž (necelých 1 500), takže jde o lákavou volbu. Za 3 100 korun po vás pak tvůrci pojmenují jednu z evolučních karet.

Do virtuálního košíku rovněž můžete přihodit starší hry vydavatelství Weird City Games, kam patří Amazonie a Listí. Poštovné stojí 370 až 440 korun a zaplacení daně se bohužel ani v tomto případě nevyhnete. S dodáním anglické verze můžete počítat během září příštího roku, nicméně vzhledem k tomu, že dosud obě velké hry studia vyšly i v češtině, je docela možné, že by se i mravenci mohli dočkat své české verze.

Nejnovější články