Deskofobie, která významným způsobem popularizovala deskovky v Čechách, ukončuje činnost
Novinka zdroj: Deskofobie

Deskofobie, která významným způsobem popularizovala deskovky v Čechách, ukončuje činnost

19. 12. 2023 8:57 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Zatímco v České republice nemáme nouzi o nově vznikající vydavatelství, studia a další influencery a média (vždyť i ZeStolu.cz vzniklo teprve před rokem), tak s odchody a zavíráním se zas tak často nesetkáváme. A už vůbec ne v případě těch největších stálic.

Bohužel se ale musíme rozloučit s YouTubovým kanálem Deskofobie, který oznámil, respektive jeho šéfredaktor Petr Čáslava v tomto pochmurném videu oznámil, že je s projektem nadobro konec. Vnikl 18. 9. 2012 a zanikl 18. 12. 2023.

Na vině jsou finanční problémy v čele s velkými výdaji za studio a malými příjmy, kdy se nepovedl přechod z Patreonu na HeroHero (nepřineslo to moc nových předplatitelů) a v České republice momentálně prý není možné sehnat placené spolupráce s vydavateli/studii tak, jak tomu je v zahraničí.

Sám Čáslava uvádí, že jakožto šéfredaktor si vydělal pouhých 1 700 korun měsíčně a musel si tak různými způsoby přivydělávat bokem, čemuž nepomohly ani nešťastné události z osobní roviny života. Deskofobie tedy končí, nevzniknou žádná nová videa, neproběhne žádný další stream pořadu Ranní káva.

Dosavadní tvorba samozřejmě zůstane na YouTube, obsah vytvořený pro HeroHero bude nadále na platformě za nejmenší možný poplatek, zatímco Discord pravděpodobně poběží dál, ale to bude čistě na jeho správci, kterým není Čáslava.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda Čáslava úplně zmizí z herního průmyslu, ale tomu bych se upřímně divil. Letos mu vyšla desková hra Kutná hora, která rozhodně má čím zaujmout (už dlouho jsem se nesetkal se hrou, do níž jsem pro její hloubku musel pronikat skrze několik partií a ten pocit si dost užívám) a divil bych se, kdyby nechtěl v tvorbě pokračovat, byť i přímo ve videu výše uvádí, že práce na Kutné hoře byly vyčerpávající.

A pokud si náhodou říkáte, proč zrovna ZeStolu.cz informuje o konci Deskofobie, tak vězte, že z toho opravdu nemám radost a psát takovou novinku pro mě nebylo vůbec jednoduché. Nebýt Deskofobie, dost možná bychom tu vůbec nebyly my. Sám jsem byl jedním z prvních diváků a fanoušků a projekt bude mít navždy mé velké uznání a díky za to, jak se mu podařilo nakopnout v České republice a možná i na Slovensku zájem o stolní hry.

Nejnovější články