Dostihy a sázky se vrací ve výroční retro edici
Novinka zdroj: Dino

Dostihy a sázky se vrací ve výroční retro edici

25. 9. 2024 8:45 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Kdo by v našich luzích a hájích neznal Dostihy a sázky – klasický titul, který úspěšně vykrádal na západě známější kapitalistické Monopoly. Jednalo se o jednu z mála „moderních“ deskovek, která u nás byla dostupná před revolucí, díky čemuž na ni mnoho lidí dodnes vzpomíná. A díky 4 milionům prodaných kusů nalezneme jednu kopii skoro v každé druhé domácnosti. A jelikož hra slaví své 40. výročí, rozhodlo se vydavatelství Dino Toys udělat všem pamětníkům radost.

K této příležitosti si připravilo limitovanou retro edici, která na vás vyloženě dýchne komunismem. Jejím úkolem je přinést zpátky na stoly původní vydání se vším všudy. Znamená to, že si projekt Ladislava Mareše a státního podniku JAVOZ užijete v klasickém kufříku, který skrývá nejen velký herní plán, ale rovněž i dřevěné komponenty a původní design peněz. Pokud se vám tedy nelíbí modernější varianty, tady budete jako doma.

Aby byla iluze originálu kompletní, rozhodlo se vydavatelství ponechat i původní chyby. To znamená, že se dočkáte chybné ceny u jednoho z koní, stejně jako typologických chyb v návodu. Jestli vám takový přístup připadá stylový či nikoliv, to už necháme na vás. Jisté ovšem je, že nostalgie je silná a pevně věříme, že se třítisícový náklad retro edice bude prodávat a snad se na něj nebudou tvořit takové fronty jako na banány.

Upřímně bychom se tomu ale asi nedivili. Ostatně Dino Toys dodnes ročně prodá kolem 25 tisíc kopií, což je číslo, které jiné stolní hry vydané u nás mohou jen tiše závidět. Nicméně to neznamená, že by tvorba výročního vydání byla vysloveně příjemná. Jelikož se nedochovala původní grafická data, muselo se vše vyrábět znovu. Bylo třeba oskenovat všechny komponenty a dále je upravit, například retuší, aby se výsledek co nejvíce přiblížil originálu. Což bylo kvůli digitálnímu tisku docela komplikované i z pohledu barev. Proto přípravy zabraly víceméně půl roku.

Když se vám poštěstí, můžete si retro edici Dostihů a sázek zakoupit už nyní, a to za doporučenou cenu 999 korun. Samozřejmě záleží na obchodě a při hledání ji naleznete o pár desítek korun levněji.

Nejnovější články