Explorers of Navoria má všechno – krásný vizuál, worker-placement, engine-building a velmi příznivou cenu
Novinka zdroj: Dranda Games

Explorers of Navoria má všechno – krásný vizuál, worker-placement, engine-building a velmi příznivou cenu

10. 1. 2024 11:54 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

V samotném závěru roku 2023 bylo v herním průmyslu relativně ticho, jen pár odvážlivců se rozhodlo pořádat ve vánočním období crowdfundingové kampaně (a Fiefu to vyšlo krásně). Spousta hráčů našla deskovky pod stromečkem, peníze se rozkutálely za dárky a na nákupy dalších her je dost času. Nebo ne?

Pokud už vás znovu svědí prsty, které už dva týdny nerozbalily novou krabici, případně alespoň nekliknuly na tlačítko koupit/podpořit, tak je můžete zaměstnat v jedné z prvních kickstarterových kampaní roku na hru Explorers of Navoria a nutno dodat, že nám ten rok odstartoval velice slibně.

Explorers of Navoria míchá spoustu zajímavých systémů dohromady. Jakožto průzkumníci nově vynořených ostrovů budete cestovat krajinou, sbírat zdroje a neustále vylepšovat své možnosti.

Ve svém tahu si jako první vytáhnete dva žetony z látkového pytlíku, jeden z nich použijete a druhý umístíte na herní plán do vesnice. Místo toho můžete brát konkrétní žetony z vesnice a vyhnout se tak náhodě.

Explorers of Navoria zdroj: Dranda Games

Vybraný žeton umístíte na barvou odpovídající řadu karet, z nichž si jednu vyberete a přidáte do svého tabla. Karty mohou mít okamžité efekty, trvalé roztáčející engine-building a zároveň z nich tvoříte sady pro závěrečné bodování.

Tím hra ale ani zdaleka nekončí. Z žetonu, který vám umožnil získat kartu, se posléze stává dělník, kterého přemístíte na mapu a spustíte další akce. Máte tu svoji figurku, s níž pochodujete po plánu, budujete záchytné tábory, sbíráte zdroje, vyrábíte věci a tak dále.

Z ní to zkrátka velmi naditě, propracovaně, a navíc to moc dobře vypadá. Auto a ilustrátor hry v jedné osobě Meng Chunlin sáhl po grafickém stylu, který na první dobrou připomíná Root – nejen ilustracemi, ale i dřevěnými figurkami.

Po herní stránce tu ale přílišná podobnost není. To až rozšíření Forgotten Lands odemkne asymetrické schopnosti jednotlivých hráčů, přidá komponenty pro pátého hráče, sólo mód, novou lokaci, variabilní přípravu hry, další karty a dodatečné možnosti bodování.

Pokud vás hra Explorers of Navoria zaujala, můžete si pro ní vyrazit na Kickstarter. Stojí velice příjemnou tisícovku, spolu s rozšířením 15 stovek, a když budete k tomu všemu chtít ještě neoprenovou podložku, zaplatíte 2 tisíce korun.

Zvlášť si můžete ještě přikoupit dřevěné žetonky zdrojů nahrazující ty kartonové za 225 korun a obaly na karty za 270 korun. Poštovné do České republiky se pohybuje od 320 do 420 korun podle zvoleného balíčku a moc dobrou zprávou je, že tvůrci za vás pokryjí daň, takže konečná cena hry i s poštovným už nijak neposkočí.

Studio Dranda Games (Pioneer Rails, Isle of Trains, Solar Storm, Solar Sphere) jako svůj velmi optimistický odhad v rámci časové osy uvádí, že by se hra mohla rozesílat podporovatelům již v říjnu tohoto roku, ale u samotných odměn je uvedený leden 2025. Skutečnost tak pravděpodobně leží někde mezi.

Nejnovější články