Gamefound Feast přinesl oznámení návratu klasiky, oživení zašlých projektů i mnoho rozšíření
Novinka zdroj: Archona Games

Gamefound Feast přinesl oznámení návratu klasiky, oživení zašlých projektů i mnoho rozšíření

20. 6. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

V úterý se uskutečnil další Gamefound Feast – cyklus občasných streamů, během nichž dojde na oznámení projektů, které se v letošním roce podívají na polskou crowdfundigovou platformu. O prvních vlaštovkách v podobě Valheim: The Board Game a dalších rozšířeních pro stolní Heroes of Might and Magic III jste se mohli dočíst už v samostatných článcích. Nicméně nejen videoherními adaptacemi byla akce živá a objevilo se v ní ještě 9 dalších kampaní.

I když většinu prostoru sebrala různá rozšíření pro oblíbené tituly, našlo se i několik plnohodnotných novinek. Jednou z prvních byl duchovní nástupce MOBA hry Skytear od studia Skytear Games. Novinka nese název Onward a údajně nemá jít pouze o druhou edici, nýbrž o velice odlišný zážitek, který si zasluhuje i změnu jména. Dojde třeba na přidání monster a džunglí, výbavy, sólového režimu či možnosti hraní ve čtyřech. Na druhou stranu má utrpět komplexnost, tudíž by hraní mělo být přívětivější pro nováčky. Jestli to bude mít smysl, půjde zjistit ještě před spuštěním kampaně, jelikož bude dostupná předběžná verze v Tabletop Simulatoru, Tabletopii i v print-and-play verzi. Pro přístup se musíte zaregistrovat na stránkách.

Další hra patří do kategorie staronových. Svůj návrat ohlásila Asara – rodinný worker placement od Michaela Kieslinga a Wolfganga Kramera. Ten původně vyšel už v roce 2010 a ujali jste se v něm role architekta, který s ostatními soupeří o to, kdo zabydlí panorama města fantastickými věžemi a získá body prestiže. Novou verzi si bere na paškál studio Avalon Hill, zatímco o nové, tematicky dost odlišné ilustrace se postarala dvojice Dave Bardin a Danny Schlitz. Kromě základu půjde získat i hromadu rozšíření, dodatků a dalších udělátek pro zlepšení zážitku.

Asara zdroj: The Avalon Hill

Následující deskovkou na holení je Rumble Planet. Tento poněkud zapomenutý projekt od studia Ankama je světu znám už několik let, avšak dosud nevyšel. Jak to ale z oznámení chystané kampaně vypadá, konečně bychom se mohli dočkat. Jestliže vám hra unikala, jedná se o taktický battle royale pro 2 až 5 lidí, kteří se v aréně snaží proslavit a stát se celebritou v drsné televizní soutěži. K tomu jim pomohou zbraně a vybavení, které nejen získáváte, ale také vyrábíte. Do hraní rovněž promluví speciální schopnosti a unikátnost jednotlivých postav. Jedna seance by měla trvat zhruba hodinu.

Poslední nová stolní hra potěší asi všechny náruživější sci-fi harcovníky. Martin Wallace, autor nejlépe hodnocené deskové hry Brass: Birmingham, představil Casus Belli – titul o průzkumu, osidlování a válčení ve vesmíru pro jednotlivce a skupinky až čtyř. Zasazený je do budoucnosti, kde lidstvo rozšířilo své pole působnosti ke hvězdám a narostlo do obrovských rozměrů. Proto se lidé rozdělili na čtyři frakce, které válčily o moc, což pro nás nepřineslo vřelé zítřky. A jak to vypadá, celý tento cyklus se nyní bude opakovat, protože se všechny frakce opět začaly postupně rozšiřovat. Nicméně bude na hráčích a jejich deseti kolech, aby zjistili, kam takové kroky povedou.

Wallace se v Casus Belli snažil fanouškům dát přesně to, co chtějí a co mají rádi. Tedy velké konflikty, velkolepé bitvy a různé možnosti. Rovněž upřímně řekl, že zakomponoval prvky, které budou připomínat různé značky, jako je Star Wars nebo Star Trek. Avšak udělal to takovým způsobem, aby neměl problém s licencemi. Je jisté, že půjde o projekt, jehož součástí budou deckbuildingové a area control prvky doplněné o asymetričnost jednotlivých frakcí.

Casus Belli zdroj: Wallace Designs

A radost asi budou mít i příznivci Ryana Laukata. Ten přišel se samostatným pokračováním Above and Below, jež nese přízvisko Haunted. Ve 2 až 4 budete stavět vesnici ve strašidelné bažině, zatímco se občas ponoříte do vodních jeskyní skrývajících mnohá tajemství. Stejně jako v předchůdci půjde o sbíraní sad, které bude tentokrát ozvláštněné duchy snižující reputaci, jejich vymítáním, novými budovami nebo třeba perlami, které zastupují tu nejvzácnější měnu. Navíc už nyní se ví cena, pohybující se kolem 1 400 korun.

Nadšením mohou současně zavýskat nadšenci do hororů. Asymetrická naháněčka Terrorscape dostane další rozšíření, tentokrát zvané Putrefied Enmity. Ohledně jeho obsahu jsou tvůrci zatím trochu tajemní, ale je jisté, že dojde na nového vraha, tři další přeživší a dodatečnou herní mapu. Rovněž to nebude levná legrace, protože novinky vyjdou na více než 2 000 korun.

Harakiri: Blades of Honor – Souls of Yomi zdroj: Synergic Games

Své těžce vydělané peníze půjde dát i studiu Synergic Games, jež se rozhodlo navrátit fantasy kooperačku Harakiri: Blades of Honor, pojednávající o alternativní době Japonska, kde byl císař po krvavé občanské válce vyhnaný. To dalo za vznik temnotě, do níž říše upadla a započala vláda temného šóguna. Jak už dříve celek avizoval, tak hra nezamíří do běžného prodeje. Proto bude chystaná kampaň jedním z posledních způsobů, jak základ, respektive jeho dotisk, získat. K tomu rovnou půjde přihodit rozšíření Souls of Yomi, jež dodá závěrečný akt.

Teď už ale od asijské temnoty k moru. Velká říše hry Pest se sice v základu někomu mohla povést zachránit, ale to neznamená, že nemohou přijít další překážky. Naleznete je v expanzi Guilds of Thokaia, kde spojíte síly s císařstvím a cechy titulní provincie a pokusíte se proniknout do nitra oné nákazy, abyste zachránili i tuto zemi. Očekávat lze nová pravidla, komponenty i mechanismy, jež povážlivě rozšíří původní zážitek. Ten navíc bude zase o něco lepší, protože součástí kampaně bude druhá edice, údajně řešící mnoho problémů a nedostatků té první. Snad se to povede.

Skrze několik odstavců jsme se konečně přiblížili konci. Čím jiným tento souhrn uzavřít než menším rozšířením do velice chválené kampaňovky Lands of Galzyr. Její otevřený a persistentní svět dokázal uhranout mnoho dobrodruhů, již jistě byli rádi i za intuitivní systém ukládání, aby vždy mohli s další seancí spolehlivě navázat. Mezi přednosti také patří vtahující svět, který je plný antropomorfních zvířátek. No a díky expanzi Dreams and Mysteries toho všeho bude více. Těšit se lze na nového dobrodruha v podobě žabodračí dvojky, rozšířené osobní úkoly, další schopnosti a jiné. Nebude toho vyloženě mnoho, ale za to se jistě nikdo zlobit nebude.

Nejnovější články