Klasická rozměrná deskovka Crokinole znovu strhává davy
Novinka zdroj: Mayday Games

Klasická rozměrná deskovka Crokinole znovu strhává davy

20. 5. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Crokinole je jedna z klasických stolních her. Tak klasických, že dodnes pořádně neznáme její původ a jsme schopní ji datovat jen někam do druhé poloviny 19. století. Vyrábí ji kdekdo z nejrůznějších materiálů, od nichž se odvíjí i cena.

Jedním z výrobců je i studio Mayday Games, které se se hrou Crokinole vrátilo na Kickstarter již po osmé. A o hru je stále velký zájem, když 3 600 hráčů dohromady přispělo částkou přes 10 milionů korun a do konce kampaně stále zbývají dva týdny.

Pokud o Crokinole slyšíte poprvé, tak vězte, že se jedná o cvrnkací hru trochu podobnou curlingu. Po kruhové ploše cvrnkáte své žetony a snažíte se je dostat co nejblíž středu, který je nejhodnotnější, přičemž u toho žetony ostatních hráčů odstřelujete pryč. Jednoduchá zábava kombinující strategii a zručnost.

Verze od Mayday Games je vytvořená z několika materiálů. Největší masu kruhového hracího pole tvoří takzvané MDF, tedy polotvrdá, dřevovláknitá deska, což je jakási alternativa masivnímu dřevu. Kolem dokola je překližka a povrch hry, tedy to hlavní, po čem kloužou žetony, je dýha buď z bukového dřeva, nebo mahagonu (podle toho, co si vyberete).

Součástí balení je 28 hracích žetonů, 10 kolíků starajících se o složitost hrací plochy, dřevěná krabice na komponenty s počítadlem bodů na víku, dvě průhledné nádobky na žetony (dávají se sem ty, které jste trefili do výřezu přesně uprostřed desky a zaskórovali tak 20 bodů) a lak na dřevo, aby vám povrch neustále klouzal.

Hra Crokinole stojí v kampani 2 300 korun, případně 3 150 korun, pokud si k ní chcete pořídit i praktické pouzdro. Poštovné za tak těžkou věc činí logicky velmi vysokých 1 700 korun, ale je do toho už započítaná daň. S dodáním se počítá ještě letos v říjnu a v případě zájmu radši moc nečekejte, protože nabídka je kusově omezená.

Nejnovější články