Klasická strategie Puerto Rico se po vzoru Hradů v Burgundsku dočkala speciální péče
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Klasická strategie Puerto Rico se po vzoru Hradů v Burgundsku dočkala speciální péče

16. 9. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio Awaken Realms si při oznámení Puerto Rico Special Edition lehce ušilo z ostudy kabát, jelikož využilo obrázky vytvořené pomocí umělé inteligence. To mělo za následek aféru, během které svou nespokojenost vyjádřilo velké množství fanoušků. Zdá se však, že těch „nespokojenců“ přeci jen nebylo tolik, aby se to výrazněji projevilo na zájmu. Jak jinak si vysvětlit, že se v kampani na Gamefoundu už stihlo vybrat přes 42 milionů korun od 9 tisíc hráčů?

Upřímně se tomu ale nelze divit. Puerto Rico je zasloužená strategická klasika, která se na BoardGameGeeku dlouho pyšnila prvenstvím v kategorii celkově nejlepších her. Pokud jste ji však minuli, vězte, že vyšla už v roce 2002, o její návrh se postaral Andreas Seyfarth a 2 až 5 hráčů se zábavně snažilo získat bohatství coby portorikánští farmáři. Takže jste řídili ostrov, budovali město a získávali zboží, což v té době výrazně definovalo žánr.

Speciální edice pak tenhle roky ošlehaný zážitek výrazně zkrášluje, a to po vzoru Hradů v Burgundsku, které dostaly podobnou péči od stejného týmu. Výraznou obměnou tak prošly snad všechny prvky a herní komponenty. Kromě prémiových figurek se lze těšit na dvouvrstvé herní desky, přepracovanou herní plochu, kovové mince, plastový insert i změnu uživatelského rozhraní a rozměrů dílků. Za zmínku stojí půvabné miniatury nákladních lodí, které mají díky speciálně „vyřezaným“ vyměnitelným deskám místa pro bedny se surovinami, které do nich zasadíte. Zkrátka na ničem nezůstala nit suchá.

Puerto Rico 1897: Special Edition zdroj: Awaken Realms

Výraznou proměnou rovněž projde vizuální stránka, která změní styl, aby lépe odpovídala dnešním standardům. Tvůrci však dodávají, že stále by si měla zachovat původního ducha. Aby těch změn nebylo málo, podporovatelé se mohou těšit i na další novinky, jako je třeba nová expanze od původního tvůrce. Její obsah se bude odhalovat postupně, ale už nyní se ví třeba o přidání úspěchů, jejichž splněním dostanete další body. A ještě k tomu všemu přibude sólový režim od člověka nejpovolanějšího – Dávida Turcziho. Všechny předchozí expanze jsou samozřejmě součástí balení.

Novinky mohou být vaše už od 1 400 korun. Za ně se nicméně dostanete pouze ke standardní edici, kde je plast nahrazený kartonem. Takže jestli vaše srdce prahne po krásném kompletu, je třeba dát na stůl alespoň 2 160 korun. S příplatkem zhruba dalších 1 100 kaček ještě navíc dostanete akrylové dílky a herní podložku, zatímco úroveň za 4 450 korun ještě dodává 3D terén. Za pomyslný svatý grál této kampaně dáte už macatých 6 350 korun, ale díky tomu dostanete i artbook a obaly na karty.

Za dopravu zaplatíte 320 až 640 korun a celou částku je třeba zase povýšit o daň. Jakmile všechno poctivě zaplatíte, svůj balík očekávejte v průběhu října příštího roku.

Nejnovější články