Kooperativní deskové RPG HEXplore It se vrací s pátým dílem The Mountains of Godai
Novinka zdroj: Mariucci J. Designs

Kooperativní deskové RPG HEXplore It se vrací s pátým dílem The Mountains of Godai

26. 6. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Je to již 7 let od zrození herního systému HEXplore It, který se dosud dočkal čtyř vlastních her, z nichž každá obohatila základní mechanismy o své vlastní nápady. K jedněm z hlavních předností těchto her patří vývoj vlastní postavy, kterou si nejprve sestavíte zkombinováním povolání a rasy (případně dalších prvků).

Vzhledem k tomu, že kupříkladu ve čtvrtém díle Domain’s of Mirza Noctis je 12 povolání a 12 ras, je možností opravdu víc než dost, ale série HEXplore It se navíc může chlubit i tím, že všechny prvky týkající se postav je možné využít v libovolných hrách, takže tu je dohromady přes 2 miliony kombinací v rámci toho, za koho můžete hrát.

Nyní je na Gamefoundu financovaný již pátý díl s podtitulem The Mountains of Godai. Oproti čtvrtému, upírskému dílu je na první pohled patrná změna ve vizuální stylizaci, která je mnohem barevnější a veselejší. Hned druhou změnou je modulární herní plán, který je nově oboustranný a nabízí tak možnost zažívat dobrodružství ve dvou různých královstvích.

Ale tou největší změnou bude vyznění celé hry, která je ve své páté inkarnaci z ranku tower defense. Tentokrát je vše podřízené obraně před agresory, s čímž vám mimo jiné pomůže i to, že hrdinové nově nemohou zemřít (kupříkladu ve čtvrtém díle sice zemřít mohli, ale v takovém případě se mohli vrátit jako duchové).

zdroj: Mariucci J. Designs

Dále se tu pracuje s přírodními živly a jejich kostkami, na mapě můžete těžit zdroje a navštěvovat nové typy lokací, musíte tu počítat s odpočtem kalendáře a mnoho dalšího, o čem se dočtete víc v pravidlech.

Jinak stále platí, že jsou v centru dění hrdinové, kteří se po mapě pohybují společně jako skupina, řeší nejrůznější typy událostí, nakupují a používají předměty a vybavení, utkávají se mnohými monstry, hrůzostrašnými bossy a dělají vše pro to, aby se vylepšili.

Leckoho možná překvapí, že se ve hře hojně používají mazací fixy, jimiž si zaznamenáváte nejrůznější údaje na svou hráčskou desku, ať už je řeč o aktuální hodnotě vašich schopností, životech, energii či věcech, které si nesete v batohu.

HEXplore It: The Mountains of Godai zdroj: Mariucci J. Designs

Spousta prvků ve hře je pak řešená kostkami, kdy se například hrdinové snaží podhodit své statistiky na desetistěnných kostkách, zatímco takové chování nepřátel či náhodné umisťování prvků na plán řídí šestistěnka. A rozhodně zvažte své jazykové dovednosti, jelikož karty a obří přehledovky jsou poseté odstavci textu v angličtině.

Hra HEXplore It: The Mountains of Godai bude na Gamefoundu dostupná ještě po další dva týdny a v době psaní článku už zvládla vybrat téměř 8 milionů korun a odemkla tak spoustu nového obsahu od karet přes figurky (kterých je v této sérii obecně málo, hra na ně vůbec nevsází) až po prvky v doprovodné aplikaci, jako je třeba soundtrack.

V rámci kampaně vás samostatná hra vyjde na 1 600 korun, ale za 2 300 korun k tomu můžete mít jedno ze dvou velkých rozšíření, případně obě za 2 900 korun. V kampani je rovněž možné pořídit si předchozí díly a mnohé doprovodné knihy s kampaněmi, přičemž nechybí ani možnost pořídit si všechny hry s jejich rozšířeními a mnoha dodatečnými balíčky karet za krásných 13 tisíc korun.

Pozor si ale musíte dát na poštovné, které se rychle škáluje na základě toho, kolik bude vaše zásilka vážit. Vejde-li se pod 1,3 kila, zaplatíte za dopravu nejnižších 470 korun. Nicméně pokud náhodou pořídíte tolik věcí, že váha přesáhne 18 kilo, budete přepravní společnosti platit 1 850 korun. A to vše ještě povýšené o daň.

Tvůrci ze studia Mariucci J. Designs předpokládají, že hra poputuje do výroby příští rok v květnu a k podporovatelům by se podle nejhoršího scénáře měla dostat nejpozději v lednu roku 2026.

Nejnovější články