Kořist – recenze malé karetní hry od tvůrců Azulu a Rivalů
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Kořist – recenze malé karetní hry od tvůrců Azulu a Rivalů

Název:
Kořist
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
20 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

14. 5. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Designéři Wolfgang Kramer a Michale Kiesling stojí jednotlivě třeba za hrami Azul a Rivalové, ale čas od času rádi spojí síly a vzniknou tak hry jako Paris, Paláce Carrary nebo Toulavé věže. Ale ještě dávno předtím společně stvořili malou karetní hru Linko!, která u nás vyšla v češtině od Albi jako Kořist.

Jedná se o relativně svižnou hru pro 2 až 5 hráčů, která obsahuje 104 karet s čísly od 1 do 13 s tím, že každé číslo je zastoupené v osmi exemplářích ve vlastní barvě. A o sady identických čísel tu půjde především.

První partie hry má tendenci hráče děsit, jelikož hru začínáte se 13 kartami na ruce, což chvilku potrvá na ruce nějak uspořádat a ideálně si vedle sebe dát karty se shodnou hodnotou. Zase vám to v parných letních měsících poslouží jako příjemný vějíř... Kromě toho se na stůl vyloží šest karet veřejné nabídky a může se okamžitě začít hrát!

Pravidla nejsou nijak složitá a vysvětlíte je během jednotek minut. Ve svém tahu hráč musí z ruky vyložit libovolné množství karet se stejnou hodnotou a pak už jen zkontroluje, zda díky své nově vyložené sadě bude u ostatních hráčů kořistit.

Kořist zdroj: Vlastní foto autora

Tvé karty jsou mé!

Ke kořistění dojde pouze tehdy, pokud jste vyložili stejný počet karet jako některý ze soupeřů před vámi a zároveň mají vaše karty vyšší hodnotu. V takovém případě karty soupeře ukořistíte a jakmile takto zkontrolujete sady se všemi soupeři, hraje další hráč.

Když kořistíte, máte na výběr ze dvou možností – karty soupeře si vezmete do své ruky a on si musí dobrat z nabídky nové ve stejném počtu, nebo mu je necháte. Pokud mu je necháte, má i on dvě možnosti – karty si vrátí do své ruky, nebo je odhodí a dobere si z nabídky nové ve stejném počtu.

Výsledkem vždy je, že soupeři do ruky přibyly karty v počtu daném kořistěnou sadou a protože se všechny karty v rukách hráčů na konci hry považují za záporné body, tak kořistit chcete prakticky neustále.

Kořist zdroj: Vlastní foto autora

Teď si možná říkáte, proč byste si v rámci kořistění chtěli brát karty soupeře do své vlastní ruky, když to znamená, že tím získáte záporné body. No, řekneme, že máte v ruce dvě čtyřky a kořistíte soupeřovy čtyři čtyřky. Dočasně sice bodově klesnete, ale později díky tomu vynesete sadu šesti čtyřek, kterou vám do ruky už nikdo jen tak nevrátí (protože sehnat sadu šesti čísel a ještě s vyšší hodnotou není vůbec snadné).

Jak zaznělo v úvodu, od každého čísla je tu osm kusů a čím větší sadu najednou vyložíte, tím si snižujete šanci, že je někdo ukořistí. Hře to dává zajímavé možnosti, protože například jednička se může jevit jako nejslabší karta, když ji ukořistí jakékoliv vyšší číslo, ale když se vám podaří vyložit všech osm jedniček najednou, tak máte docela jistotu, že už se vám do ruky nevrátí.

Sady navíc kryjí jedna druhou – vždy vám soupeři smí kořistit jen poslední zahranou sadu a teprve až po jejím ukořistění se odhalí starší sada opět dostupná ke kořistění. Vším umí zamíchat všehovšudy pět žolíků, kteří mohou zvětšit libovolnou vaši sadu, případně můžete zahrát žolíky samotné a v takovém případě se považují za nejvyšší číslo ve hře, které tedy není možné nijak ukořistit a vlastně si tím uchráníte všechny své dřívě zahrané karty.

Malá velká zábava

To vše dává dohromady velmi zábavnou karetní hru plnou napětí, kdy si na ruce neustálým kořistěním shromažďujete čím dál větší sady, které vám snad už nikdo neukořistí. Průběh hry je neustále přelévavý, kdy ve svém tahu karty hrajete, aby vám je soupeři ve svých tazích vraceli, případně vás nutili dobírat si nové karty z nabídky.

Ale pak stačí dva-tři dobré tahy, kdy se zbavíte většiny karet z ruky a vítězství je na dosah. Hra skončí buď po dobrání všech karet z balíčku, nebo když se jeden hráč zbaví poslední karty z ruky. Vítěz se určí jednoduchým součtem bodů, kdy karty na ruce jsou tedy za 1 záporný bod a každá karta zahraná před vámi za 1 kladný.

Kořist je zkrátka další fajnová karetní hra, která je zábavnější ve větším počtu hráčů, ale funguje i ve dvou, kdy se aplikují nová pravidla s dodatečnou třetí nabídkou pro kořistění. Ale prim zde hraje hraní ve větším počtu hráčů, kdy vás Kořist pokaždé skvěle zabaví a vyplní tak pár desítek minut volného času.

Název:
Kořist
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
20 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Kořist je zábavná karetní hra plná napětí, v níž se snažíte hrát lepší sady karet než vaši soupeři a tím jednak ochránit své karty před ukořistěním, a zároveň tím ukořistit karty soupeřů. Je to neustálá přetahovaná o karty ve hře plná zvažování mnoha možností, která je ale díky jednoduchým pravidlům a svižnému průběhu vhodná pro kohokoliv a kdekoliv.

Nejnovější články