Krajiny Kaskádie – recenze rozšíření skvělé rodinné hry
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Krajiny Kaskádie – recenze rozšíření skvělé rodinné hry

Název:
Kaskádie
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

23. 9. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Kaskádie od Mindoku se stala jednou z mých nejoblíbenějších rodinných her, jelikož se jí podařilo s velmi přívětivými pravidly vytvořit příjemnou hratelnost, v níž se člověk rychle rozhodne, co chce dělat a pak to stejně rychle udělá.

Před vámi se neustále rozrůstá krajina plná biomů, která se plní dřevěnými žetony zvířátek, zatímco sledujete nejrůznější bodovací podmínky a pomáháte si k vítězství nasbíranými šiškami. Upřímně mi ve hře nic nechybělo, ale když se začaly objevovat první zmínky o rozšíření, okamžitě jsem si ho dal na seznam nejočekávanějších her.

Rozšíření Krajiny Kaskádie se nakonec také dočkalo českého překladu od Mindoku a možná vás překvapí, že je v úplně stejně velké krabici. Neobsahuje tohoto totiž vůbec málo. Desítky dalších dílků prostředí, desítky dalších dřevěných žetonů zvířat, další šišky, ale samozřejmě i úplně nové věci jako krásné dřevěné figurky krajiny a novou zásobu karet.

Hráči, kteří jako já odehráli nepřeberné množství partií této hry, jistě ocení, že rozšíření přidává po třech nových bodovacích podmínkách od každého zvířete ve hře, čímž se zásadně zvyšuje znovuhratelnost a kombinace daných podmínek. Upřímně bych uvítal, kdyby tvůrci i vyloženě přidali alespoň jedno další zvířátko postavené na nových principech, ale obsažená variabilita je lepší než nic.

Krajiny Kaskádie zdroj: Vlastní foto autora

Hlavním přínosem rozšíření jsou titulní krajiny, tedy celý nový systém, kterým si snadno obohatíte každou partii. Jedná se o další způsob bodování, které si ale nejprve musíte zasloužit. Jinými slovy musíte na své ploše vytvořit jeden biotop o velikosti alespoň pěti políček.

V takovém případě si vezmete jemu odpovídající dřevěnou figurku a umístíte ji do vzniklé krajiny, načež si z veřejné nabídky vezmete novou bodovací kartičku. Některé dávají body napřímo, jiné jsou dále podmíněné nejrůznějšími skutečnostmi ve vaší herní oblasti.

To znamená, že si za hru přijdete na ještě více bodů, musíte ale myslet na další pravidlo i fakt, že políčko „zaplácnuté“ figurkou krajiny už nemůžete využít pro umístění zvířátka. Je to ale ve výsledku takové přirozeně připnuté rozšíření, které vás nijak neruší, hru nečiní vyloženě obtížnější, ale zato je díky ní mnohem hezčí, když na dílky krajiny umisťujete kromě disků zvířátek i moc hezké 3D komponenty.

Krajiny Kaskádie zdroj: Vlastní foto autora

A aby toho náhodou nebylo na jedno rozšíření málo, nabízí Krajiny Kaskádie ještě upravená pravidla pro velký počet hráčů, díky nimž se hra nebude oproti nižšímu počtu hráčů tolik protahovat.

Je toho docíleno velmi zajímavým systémem vlastních dílků. Každý hráč dostane do začátku hry pět dvojic žetonů zvířat a destiček prostředí, které smí zahrát kdykoliv, když zrovna není na tahu. Máte tak co dělat, když zrovna čekáte na ostatní a zároveň je hra o těchto pět destiček zkrácená. Jen je nesmíte zapomenout všechny zahrát, protože o nezahrané na konci hry jednoduše přijdete.

Krajiny Kaskádie jsou zkrátka příjemnou sbírkou nenuceného dodatečného obsahu, za který budete jednoduše rádi. Není to tak, že byste se bez rozšíření neobešli, ale pokud už máte základ zahraný křížem krážem, tak vám ho expanze příjemně osvěží.

Název:
Kaskádie
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Krajiny Kaskádie nejsou rozšířením, které byste vyloženě museli mít, ale pokud původní hru milujete, pak z něj budete mít radost. Nové bodovací karty zvířat, pravidla pro urychlení hry ve velkém počtu hráčů, a především celý nový modul, který hru činí primárně krásnější, jsou skvělými dodatky do už tak výborné hry.

Nejnovější články