Kultovní Ostrov dostane aktualizovanou verzi v základu už pro 5 hráčů. Vyjde i v češtině
Novinka zdroj: Zygomatic

Kultovní Ostrov dostane aktualizovanou verzi v základu už pro 5 hráčů. Vyjde i v češtině

15. 8. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Rychlou společenskou hru Ostrov asi není třeba příliš představovat. Původní vydání se datuje do roku 1982, autorem je Julian Courtland-Smith a uplynulá léta jasně prozkoušela její kvality. Jde totiž o výtečnou, nenáročnou blafovačku, která je sice přímočará na pravidla, avšak díky svým promyšleným a svižným mechanismům spolehlivě zabaví v jakémkoliv rozpoložení či době. A proto se asi nelze divit tomu, že Asmodee společně se Zygomantic chystají novou verzi, která přinese několik změn.

Ta první je patrná hned při pohledu na krabici. Vizuální stránka projde lehkou obnovou. Nemluvíme pouze o nové ilustraci na krabici, která na můj vkus působí zbytečně genericky, ale rovněž i o komponentách. Znamená to třeba, že dřevěné figurky budou zkrášlené sítotiskem.

Rovněž se dočkáme herního obohacení, jelikož dorazí nové monstrum, které bude představovat poměrně velkou hrozbu. Nejde totiž o nic jiného než o dvě obří kaidžu. Kvůli licencím je pravděpodobně tvůrci nemohli přímo pojmenovat Godzilla, ale pokud se hráč podívá na jejich podobu, je mu jasné, odkud vítr vane. Přidání by každopádně mělo Ostrov obohatit o nepředvídatelnost a „vzrušující výzvu“. Změnou rovněž je, že už tato základní verze nabídne možnost hrát až v pěti lidech. Dříve jste si na to museli dokoupit rozšíření.

Jinak by ale mělo jít o starou známou hru, kde se snažíte své dobrodruhy zachránit z postupně se potápějícího ostrova. K jejich záchraně lze využít plavání, případně převoz na vorech. Během toho si však musí dávat pozor na nebezpečí v podobě mořských hadů, žraloků a nově tedy i kaidžu. Jednotlivci neovládají pouze své svěřence, ale rovněž mohou škodit ostatním tím, že odstraňují hexová políčka ostrova a pohybují s figurkami monster. Každá figurka dobrodruha je pak zespodu označená číslem hodnoty, které se snažíte před ostatními udržet v tajnosti a blafovat tak, aby neprokoukli, kde máte nejhodnotnější figurku a nepotopili ji vám.

Uvedení hry na trh je plánované na 13. září za cenu necelých 700 korun. Podle dostupných informací vyjde i tato verze v češtině.

Nejnovější články