Luthier je strategická deskovka o tvorbě hudebních nástrojů od tvůrce Palírny
Novinka zdroj: Paverson Games

Luthier je strategická deskovka o tvorbě hudebních nástrojů od tvůrce Palírny

24. 7. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio Paverson Games se umístilo na deskoherní mapu se skvělou tematickou eurovkou Palírna a jeho další projekt nám znovu dokazuje, že hry tohoto mladého studia budou stavět na silném tématu.

Novinka nese název Luthier a udělá z vás výrobce hudebních nástrojů ve zlaté éře klasické hudby. To znamená, že vaše výrobky budou k vlastní tvorbě používat takové hvězdy jako Mozart, Beethoven a Bach.

V praxi to znamená umisťování dělníků na nejrůznější akce s tím, že jen vy znáte hodnotu těchto dělníků a snažíte se předvídat, jak moc mohou ostatní hráči stát o dané políčko. Žetony dělníků se totiž následně seřadí podle síly a nemusíte proto přijít na řadu jako první.

zdroj: Paverson Games

Jako ve správné eurové hře je tu celá řada cest k vítězství, kdy si budujete své vlastní tablo karet a postupujete na několika stupnicích, z čehož všeho vám plynou nejrůznější bonusové efekty. Budete tu sbírat zdroje na výrobu konkrétních nástrojů, pochlebovat mecenášům, kteří vám s tím pomohou, nechybí tu systém „zabírání území“ v orchestru či házení kostkami pro vyloudění libozvučných tónů.

Více si můžete přečíst v pravidlech a hru si následně vyzkoušet v Tabletop Simulatoru a Tabletopii. Stejně jako v případě Palírny se studio Paverson Games vydalo se hrou Luthier na Kickstarter, ale tentokrát bez dodatečných cílů – je tu jen jeden při dosažení 8 061 backerů, tedy více než v případě Palírny, k čemuž má ale kampaň v době psaní článku ještě daleko (3 600 podporovatelů, kteří dohromady přispěli 10 miliony korun).

K dispozici je běžná verze hry určená pro obchody, která vás vyjde na 1 600 korun a deluxe verze s inzertem a kovovými mincemi za 2 300 korun. Můžete ale utratit i 4 tisíce a přihodit si k tomu gravírované dělníky, realistické zdroje či soundtrack.

No a za vrcholných 6 500 korun je k tomu všemu přibalená ještě věž na kostky v podobě varhan, dřevěné figurky nástrojů, neoprenová hrací deska či obaly na karty. V úplně každém případě dostanete promo balíček devíti karet.

Poštovné do Čech se pohybuje od 350 do 600 korun podle zvolené úrovně a musíte si k tomu připočíst ještě 21% daň. Hra Luthier by se ke svým podporovatelům měla dostat příští rok v červnu.

Nejnovější články