Nejlépe hodnocená párty hra na světě Blood on the Clocktower vyjde v češtině
Novinka zdroj: Old Dawg

Nejlépe hodnocená párty hra na světě Blood on the Clocktower vyjde v češtině

7. 6. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Znáte hry ze série Werewolf či staré dobré Městečko Palermo? Tak Blood on the Clocktower je jejich vrcholová verze. O kvalitách této hry svědčí už prostý fakt, že je v rámci kategorie párty her na prvním místě v žebříčku na BoardGameGeeku.

Stejně jako zmíněné hry jde o sociální zážitek, v němž se jeden hráč ujme role vypravěče a všichni ostatní, kterých může být v tomto případě až dvacet, ale mělo by jich být minimálně pět, si mezi sebe rozdělí tajné role.

Někteří budou pouhými vesničany, jiní budou kopat za zlo. Většina vesničanů nemá nejmenší potuchy, za jaký tým kopou ostatní přísedící, zatímco zlouni o sobě navzájem vědí. Vypravěč řídí hru a rozdmýchává diskuzi, která je plná intrik.

Blood on the Clocktower zdroj: Old Dawg

Hráči blafují, lžou, slibují, našeptávají, obviňují, spekulují… Až na vesnici padne noc, vesničané usnou a zlouni někoho zabijí, načež nastane den, odhalí se mrtvola a začne se hledat viník. Cílem vesničanů je přežít a popravit padouchy, cílem padouchů je zůstat do konce.

Tohle mají všechny hry zmíněné v tomto článku společné, ale Blood on the Clocktower k tomu přidává pořádnou porci koření. Ve hře je několik sad postav, kde každá má svou vlastní schopnost (která nemusí být nutně dobrá, kdy například schopnost jednoho vesničana zní, že když je popraven samotnými vesničany,  tak vesničané okamžitě prohrávají).

Zároveň tu smrtí vaše účast na hře nekončí. Stane se z vás totiž duch, s novou rolí a novou cestou k vítězství. Hra dokonce umožňuje to, aby se hráči do hry trousili postupně, kdy ten, kdo přišel až po započetí partie, se stane mocným cestovatelem s nejistou příslušností.

Hra si svými vylepšeními klasického, sociálně-deduktivního experimentu získala srdce celé řady hráčů, včetně těch, kteří na našem trhu rozhodují o tom, co tu vyjde v češtině.

Konkrétně nejmladší vydavatelství Old Dawg se o získání práv a výhodné nabídky na překlad hry Blood on the Clocktower pokoušelo již od loňského září a konečně se mu to povedlo. Ale nebylo na to samo. Stejně jako Rexhry a Mindok před ním se totiž spojilo s jiným vydavatelstvím Fox in the Box, aby tenhle jedinečný zážitek pro větší skupinky hráčů mohl existovat v češtině. Dočkáme se začátkem příštího roku.

Nejnovější články