Největší anketa hráčů zná vítězné hry roku 2023
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Největší anketa hráčů zná vítězné hry roku 2023

15. 5. 2024 9:32 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Největší zahraniční server o deskových hrách BoardGameGeek již 18 let pořádá anketu Golden Geek o nejlepší hry za uplynulé období a jedná se tak o největší komunitou udělované ocenění, které je pro každou vítěznou hru, její tvůrce a vydavatele obrovskou poctou. A po týdnech hlasování konečně známe letošní vítěze čtrnácti kategorií (když pomineme cenu nejlepšího podcastu, která putuje do One Stop Co-Op Shop).

Nejvíc cen, konkrétně tři, si odnáší asymetrická, politicko-ekonomická deskovka Hegemony, která zvítězila v kategorii nejlepší tematická hra, nejlepší náročná hra roku a nejinovativnější hra roku.

Z hlediska většího počtu výher se můžou radovat i všichni okolo kooperativní deskovky Sky Team pro dva hráče, která se stala nejlepší hrou pro dva a nejlepší kooperativní hrou, přičemž nechybělo málo, a mohla bodovat i v kategoriích nejlepší tematické hry a nejinovativnější hry.

Dále už si každá z her vysloužila „jen“ jedno vítězství, případně několik ušlých vítězství. The Castles of Burgundy: Special Edition byla oceněná za nejlepší vizuální prezentaci a nechybělo málo a mohla vyhrát i nejlepší středně náročnou hru roku.

Nejlepším rozšířením se staly Vodní světy pro Archu Novu, nejlepší nenáročnou hrou roku je Thunder Road: Vendetta, nejlepší středně náročnou hrou roku byla zvolená Zelená planeta, které uteklo prvenství ve vizuální prezentaci a sólové hře.

Nejlepší párty hrou je To (ne)chceš!, nejlepší print-and-play hrou jsou Waypoints, nejlepší sólo hrou Legacy of Yu, nejlepší válečnou hrou Odhodlaní: Bitva o Británii a konečně nejlepší mobilní aplikací byla zvolená hra Unmatched: Digital Edition. Na další hry, kterým vítězství v jednotlivých kategoriích uniklo jen o vlásek, se můžete podívat na oficiální stránce ocenění Golden Geek.

Nejnovější články