Nesmrtelný Talisman vypadá v chystané páté edici parádně
Novinka zdroj: The Avalon Hill

Nesmrtelný Talisman vypadá v chystané páté edici parádně

20. 5. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Talisman je nehynoucí, ale – ruku na srdce – stárnoucí klasika, která s námi zjevně bude až na věky. Její první vydání se datuje až do roku 1983 a může za něj studio Games Workshop, které je dnes známé především pro Warhammer.

Nicméně nejznámější a nejrozšířenější edicí hry bude pravděpodobně ta čtvrtá z roku 2007, o kterou se díky nabytým právům postaralo studio Fantasy Flight Games. Toto vydání pořídíte dodnes, a to klidně i v češtině díky vydavatelství Rexhry (dříve díky vydavatelství Blackfire).

Čtvrtá edice se dočkala slušného zástupu rozšíření i z něj odvozených vlastní her s tematikou Harryho Pottera, Batmana, Star Wars, Kingdom Hearts a Warhammer 40,000 (pod názvem Relic). Nyní to všechno můžeme hodit za hlavu, protože se po 17 letech chystá pátá edice.

Talisman: The Magical Quest Game – 5th Edition, jak zní celý název verze tentokrát od studia Avalon Hill, je od pohledu pořád tou samou hrou, která se akorát dočkala krásných nových ilustrací i obecné grafiky, nových figurek a z herního hlediska má být zjednodušená, byť se ještě nedozvídáme, v jakém směru.

Talisman: The Magical Quest Game – 5th Edition zdroj: The Avalon Hill

Proto počítejte s tím, že si k velké desce můžete sednou ve dvou až v šesti a každý se chopíte jedné z dvanácti hratelných postav od trpaslíka, elfa a kouzelnice přes mnicha, zloděje a čaroděje až po kněze, ghúla či trolla.

Se svou postavou budete nejprve pobíhat po vnějším kruhu herního plánu podle toho, jaká hodnota vám padne na kostce a zažívat nejrůznější situace díky rovné stovce karet dobrodružství.

Častokrát budete čelit souboji nebo zkoušce, o níž rovněž rozhodnou kostky a cílem je svého hrdinu vylepšovat, odvážit se začít prozkoumávat vnitřní kruh a z něj vyrazit po přímé cestě do samého středu desky a jako první se chopit vítězné koruny.

Pokud jste Talisman nikdy nehráli a jste zvyklí na dnešní moderní deskové hry, pak vězte, že se jedná opravdu o starou školu, kde si hlavní slovo bere náhoda, kterou ve svůj prospěch moc neohnete.

Pokud jste ale fanoušci a Talisman: The Magical Quest Game – 5th Edition si pro ty nádherné ilustrace nemůžete nechat ujít, tak vyhlížejte 26. červen letošního roku, kdy hra oficiálně vyjde za 60 eur, tedy 1 500 korun a dá se předpokládat, že ji časem najdeme i u nás v obchodech. Otázkou jen je, zda se někdo postará o českou lokalizaci.

Nejnovější články