Nové rozšíření pro karetní Arkham Horror vás zavede až do samotného města R’lyeh k mocnému Cthulhu
Novinka zdroj: Fantasy Flight Games

Nové rozšíření pro karetní Arkham Horror vás zavede až do samotného města R’lyeh k mocnému Cthulhu

13. 9. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Karetní Arkham Horror se už nějakou dobu těší ze své tuzemské verze, která před pár měsíci dostala dotisk a rovnou i rozšíření Odkaz Dunwiche, jež přineslo několik nových vyšetřovatelů a další scénáře plné šílenství. Zahraniční varianta si nicméně žije tak trochu svým vlastním životem, jelikož Fantasy Flight Games stále vydává nové a nové dodatky. Jedním takovým je i čerstvě oznámené The Drowned City.

Expanze vyjde v tradičním formátu dvou samostatných krabic. Jedna ukrývá šest nových vyšetřovatelů, zatímco druhá přidává další scénáře. Nově příchozí posily sestávají z Marion Tavares, Lucia Gallowaye, Agathy Crane, Michaela McGlenna, Glorie Goldberg a George Barnabyho. Každý bude zaměřený na trochu odlišný styl hraní a přinese vlastní výhody i nevýhody. Představení se blíže zaměřilo na dvě – Marion a Agathu.

První z nich je chrabrá rybářka bez ruky, takže může využívat pouze jednoruční nástroje. Tuhle nevýhodu však bohatě vynahradí její reakční schopnost zahrát událost, líznout kartu a následně zahrát událost druhou, a to bez potřeby utracení akce. Parapsycholožka Agatha se mezitím neustále pohybuje na pomezí vědy a okultismu, což reflektuje i její karta, respektive dvě.

Arkham Horror: The Card Game - The Drowned City zdroj: Fantasy Flight Games

Tvůrci se u této postavy rozhodli, že přinesou dvě její verze, kde obě mají stejné statistiky a vrozené schopnosti, ale liší se v pravidlech pro sestavení balíčku. Jedna tak upřednostňuje kouzla a mystiku, zatímco druhá spoléhá na badatelskou práci a vhled. Stejně jako u Marion, i Agatha může hrát události mimo běžné akce, v tomto případě rušením, ignorováním a pečetěním žetonů chaosu.

Ať už si ze šesti nových vyšetřovatelů vyberete jakéhokoliv, každý z nich bude mít i několik unikátních karet, s nimiž si sestavíte balíček přesně podle vašeho/jeho gusta. Rozšíření navíc představí nový typ karet – specialisty. Jedná se o neutrální karty, které přidávají více možností a dodávají vybraným vlastnostem vyšetřovatelů nový rozměr.

Arkham Horror: The Card Game - The Drowned City zdroj: Fantasy Flight Games

Ten ostatně do hry přibude i s kampaní, která hráče zavede do Jižního Tichomoří, až do samotného města R’lyeh, kde dřímá hrozba největší – Cthulhu. Při průzkumu se budete muset rozhodnout, jestli začnete na východě nebo západě. Tato volba ovlivní podobu scénáře i následujících kroků. Ať už si ale vyberete jakýkoliv směr, vždy narazíte na chapadlovité noční můry, budete hledat artefakty a luštit mimozemské znaky.

Každý z vyšetřovatelů rovněž bude moci plnit vlastní vedlejší úkol, který ho může obohatit o pěknou odměnu. Ta se pak bude hodit hlavně na konci, kdy se postavíte zmíněnému Prastarému. Všichni fanoušci Lovecrafta moc dobře ví, že je Cthulhu ultimátní hrozbou, která znamená zkázu. Jeho rozměry jsou masivní, což bude reflektovat i hra. Znamenáte to, že budete samostatně bojovat s jeho částmi, nikoliv celkem. Během střetu se pak budete snažit zmírnit škody způsobené městu a vyhýbat se zaplaveným lokacím (vypadá to tedy, že svůj návrat hlásí žetony záplavy).

Vzhledem k vybranému tématu, neustálému odkazování na „poslední prácičku“ a faktu, že podle společnosti je The Drowned City pro Arkham Horror „zlomovým okamžikem“, lze po vydání čekat velké změny. Až budoucnost ukáže, jestli půjde o konec rozšíření nebo změnu formátu (sloučení do jedné krabice?). Pravděpodobně ještě před vydáním oznámeného rozšíření, které je mířené na únor/březen příštího roku.

Nejnovější články