Novinka Stamp Swap od tvůrce Medobraní předvádí sbírání známek jako kolektivní zábavu
Novinka zdroj: Stonemaier Games

Novinka Stamp Swap od tvůrce Medobraní předvádí sbírání známek jako kolektivní zábavu

19. 8. 2024 8:45 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio Stonemaier Games patří mezi ty celky, u nichž jméno stále zaručuje určitý punc kvality. Ostatně společnost do světa vypustila hned několik nesmírně oblíbených her, jako je Scythe, Na křídlech, Včelín nebo Expedice. A už nyní můžeme tvrdit, že i poslední letošní projekt studia vypadá minimálně zajímavě. Jmenuje se Stamp Swap a je o sbírání známek.

Téma už samo o sobě vybízí k tomu, aby šlo primárně o sbírání sad, o jehož provedení se postaral Paul Salomon, jehož práci můžete znát třeba z Medobraní. Kola probíhají tak, že si destičky známek vyberete z veřejného fondu, kde naleznete některé lícem nahoru a další zase dolů (plus nějaké bonusy).

Poté rozdělíte sesbírané známky na dvě skupiny – na jednu, kterou si vezme jiný hráč a druhou, která vám zůstane. Takto si budete rozšiřovat svou sbírku, s níž můžete každé kolo splnit jeden ze 4 cílů. Je ovšem třeba myslet na to, že každý cíl je možné splnit pouze jednou.

Stamp Swap zdroj: Stonemaier Games

Samozřejmě tato kratochvíle není pouze o množství, ale rovněž o kvalitě. Proto je třeba myslet na to, abyste sbírali i kvalitní známky, včetně těch se zlatou folií. Všechny tyhle kroky pak budou při jednom sezení trvat 20 až 60 minut. Čas se výrazně odvíjí od toho, kolik hráčů ke stolu usedne. Nejkratší to bude při sólové variantě a ve dvojici, zatímco na hodinu se vyšplháte hlavně v plném počtu pěti sběratelů.

Zmíněnými principy si každopádně autor dává za cíl, aby zábavnou formou přiblížil relaxační kratochvíli i „běžným smrtelníkům“. Chce zachytit atmosféru známkového swapu, kde se seznámíte s ostatními účastníky, sestavíte si krásnou sbírku a pokusíte se s ní i něco vyhrát v soutěžích. O vizuální retro stránku se postaral Conner Gillette.

Hra Stamp Swap bude v obchodě vydavatele dostupná od 4. září. Ve stejný den rovněž vyjde rozšíření pro zmíněný Včelín, k jehož kompletnímu představení dojde 28. srpna. Titul si rovněž zakoupíte na veletrhu Spiel v německém Essenu.

Nejnovější články