Odstřelovač Karl Fairburne se vrátí v napínavé deskovce Sniper Elite

13. 8. 2020 12:45 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Sniper Elite 4 byl moc povedenou stealthovou hrou, na kterou zkraje letošního roku navázala překvapivě zábavná kooperativní akční odbočka Zombie Army 4: Dead War. Časem bychom se měli dočkat i plnohodnotného pokračování, ale než se tak stane, můžete svůj hlad po kradmém odstřelování nacistů uspokojit ve stolní hře Sniper Elite: The Board Game.

Desková podoba se pokusí zjevně velmi věrně zachytit podstatu předlohy. Jeden z hráčů se stane spojeneckým odstřelovačem Karlem Fairburnem, který se na vlastní pěst proplíží do nepřátelské základny a tu následně sabotuje.

Sniper Elite: The Board Game zdroj: Rebellion

Na stole a v tahovém režimu je této skutečnosti docíleno s pomocí skrytého pohybu. Hráč za Karla se pohybuje na vlastní desce ukryté před zraky ostatních (až tří) hráčů, kteří se mezi sebou dělí o německé vojáky různých specializací.

Karl má několik cílů, které musí splnit během deseti tahů, a protože to není mnoho času, bude nucen k rychlému jednání a chybování, které nevyhnutelně prozradí jeho pozici nepřátelům a ze stealthu se stane otevřená přestřelka.

Her se skrytým pohybem není mnoho a ne každé se daří tuto nelehkou disciplínu zvládnout alespoň obstojně (Narcos ve dvou je ale výborná!). Trochu klidu dodává jeden z dvojice autorů David Thompson, který má na kontě vývoj desítek her, mnoho z nich s tematikou druhé světové války (například oceňovanou Undaunted: Normandy a opěvovaný Pavlov’s House).

Tvůrci z Rebellion Unplugged navíc sehnali hvězdu jménem Dávid Turczi, designéra Anachrony, ale především asi nejslavnějšího externího tvůrce sólo módů pro nespočet deskovek včetně Sniper Elite: The Board Game.

Snajperská deskovka je po tři týdny k mání na Kickstarteru, kde se jí za první den podařilo pokořit cíl a momentálně je na hodnotě jednoho milionu korun. Do všech krabic tak přibyly figurky německých ovčáků, kteří dále zatopí Karlovi pod kotlem.

Základní krabici hry se stretch goaly pořídíte za 1 170 korun, poštovné činí 350–580 korun v závislosti na velikosti vaší objednávky. Ta se může rozrůst o Deluxe Upgrade Kit obsahující unikátní figurky německých specialistů, lepší žetonky s pytlíkem a ikonickou figurku – Hitlera zasaženého do varlat (bohužel bez typického rentgenového záběru). Gif se spustí po rozkliknutí obrázku:

Sniper Elite: The Board Game zdroj: Rebellion

A nakonec jsou ještě k dispozici rozšíření Eagle’s Nest a Allied Snipers. První jmenované přináší novou, stísněnou mapu situovanou do interiéru, druhé uvádí nové postavy ze hry Zombie Army 4: Dead War, kterých se může ujmout hráč za snajpra namísto Karla. Komplet vás vyjde na 2 300 + poštovné.

Sniper Elite: The Board Game by měla vyjít v září příštího roku.

Nejnovější články