Open Season je fantasy sbírání sad, kde hrajete za monstrum mstící se hrdinům
Novinka zdroj: Sit Down!

Open Season je fantasy sbírání sad, kde hrajete za monstrum mstící se hrdinům

28. 6. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Určitě už jste někdy v deskových nebo jiných hrách vyrazili na draka nebo nějakou jinou fantasy havěť. A zcela určitě jste se po jeho poražení cítili mocně a dobře z toho, že jste zachránili království a možná dostali i půlku princezny k tomu. Jenomže i monstra mají city a rozhodně je pořád nebaví být v roli lovné zvěře. Proto se v chystané novince Open Season rozhodli, že se konečně budou mstít.

Hra je společným dítkem dvojice designérů Amélie Assié a Romaina Lisciandroa, kterou podpořilo studio/vydavatelství Sit Down! A i když by se dle trochu morbidní premisy mohlo zdát, že půjde o zábavu pro odrostlejší publikum, jediný pohled na krabici vás ubezpečí v tom, že tu setrváte v převážně rodinných vodách. Čemuž odpovídá nejen doporučený věk 10+, ale taktéž skutečnost, že jde o sbírání sad.

Projekt nepojednává o samotném honu na hrdiny, nýbrž o tom, jak se monstra snaží zkrášlit svoji sluj hlavami padlých dobrodruhů. Taková kratochvíle se děje napříč 9 či 11 koly, během nichž se 2 až 4 hráči střídají na tazích. Během nich doplní nabídku trhu karet, z něhož si poté vezmou jednu a vloží ji na svou herní desku. Tímto si postupně vytváří půvabnou zeď v obýváku, která se může pyšnit všemi získanými trofejemi.

Podle toho, jak budete karty ukládat, získáte vítězné body, což vám dopomůže k celkovému vítězství. Klíčovou součástí však ještě bude spouštění tří bonusových akcí, jež jsou pevně spjaté se třemi horními sloty herní desky. K jejich aktivaci dojde každé kolo a podle určitých pravidel se můžete dobrat k tomu, že se to během vašeho tahu stane i několikrát.

Z popisu je proto jasné, že nejde o nijak komplexní záležitost, kterou se zvládnete rychle naučit i zahrát. Znamená to herní čas pohybující se mezi 20 až 40 minutami (podle počtu přísedících). O vizuální stránku, která vás bude celým snažením doprovázet, se postaral Jean-Baptiste Reynaud, jehož práci můžete znát třeba z Vládce Tokia.

Zahraniční datum vydání je stanovené na 19. července a cenovka v přepočtu na 700 korun. Vzhledem k nátuře Open Season bych se nedivil, kdyby časem vyšla i v českém překladu.

Nejnovější články