Pátek – recenze klasické sólovky z tropického ostrova
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Pátek – recenze klasické sólovky z tropického ostrova

27. 9. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Designéra Friedmanna Friese mám rád. Nejenže mě baví jeho hry, ale ještě víc si užívám jeho značky: velká spousta jeho her začíná – stejně jako jeho jméno a příjmení – na písmeno F. Pravda, v lokalizacích se to trochu vytrácí, ale než byla hra Pátek Pátkem, byla Friday. A ještě před tím – při svém vzniku před 13 lety – ji německy hovořící hráči znali jako Freitag.

Trvalo to věčnost, ale Pátek vyšel konečně česky díky TLAMA games, za což do jisté míry jistě vděčíme současné oblibě solitérního hraní. Když totiž Pátek před těmi dávnými časy vyšel, bylo hraní deskovek v jednom spíše tabu a vydat hru, která je pouze pro jednoho hráče, se zdálo jako holý nerozum.

Doba je ale jiná a můžeme jí být vděční za to, že si k nám Pátek našel cestu. Protože i po tolika letech dokáže moderní sólisty zabavit a překvapit. Jak už název napovídá, zasazením je tropický ostrov, na kterém ztroskotal slavný Robinson Crusoe z literárního díla „Život a zvláštní podivná dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku“ od Daniela Defoea, které vzniklo už v roce 1719.

A stejně tak nám název napovídá, že si zahrajeme za Pátka, tedy divocha, kterého Robinson zachránil před lidojedy. V podání deskovky je to ale trochu jinak – vy, tedy Pátek, si užíváte slunného dne na pláži a jste to vy, kdo musí zachránit Robinsona. Tedy naučit ho přežít do jeho záchrany.

Pátek zdroj: Vlastní foto autora

Učíme se přežívat nástrahy divočiny

Pátek je karetní hra postavená na pokoušení štěstí. Kolo za kolem budete čelit dilematu a výzvě, z níž můžete odejít silnější i zraněnější. Vaším přítelem a nepřítelem zároveň je balíček karet hrozeb, kterým se postupně prokousáváte a zlepšujete svůj vlastní balíček. Svým způsobem se tak jedná i o deckbuilding.

Vždy si vybíráte ze dvou hrozeb (alespoň to vám ostrov dovolí) a pak už je to na obsahu vašeho balíčku a vaší odvaze. Karta hrozby má určitou úroveň obtížnosti, která se liší podle toho, jak daleko jste ve hře – v první fázi může být 0, ale pokud se jí nezbavíte a přijde vám později ve druhé fázi, bude už 1, ve třetí dokonce 3. A to se bavíme o jedné z nejmírnějších karet…

Úroveň je číslo, které musíte získat na svých kartách. Těch odhalíte z balíčku tolik, kolik udává samotná hrozba – v případě výše by to byla jedna karta. Její hodnota vám pak může pomoct, nebo naopak uškodit v dosažení cíle.

Pátek zdroj: Vlastní foto autora

Pokud například máte na svých kartách získat hodnotu 1, hrozba samotná vám umožňuje otočit 1 kartu a vy z balíčku otočíte tu s hodnotou 0 nebo nedej bože hodnotou -1, tak máte problém. V takovém případě stojíte před rozhodnutím, zda hrozbu nesplnit a přijít o životy v hodnotě, která vám chyběla do pokoření hrozby, nebo dobrovolně ztrácet životy a otáčet za ně další karty v naději, že se vám podaří hrozbu pokořit.

Což je zejména v prvních kolech poměrně obtížné, jelikož je Robinson slabý a zmatený, což jsou názvy karet právě s hodnotami 0 a -1, které vám plevelí balíček. Nicméně získat nulu, případně i jedničku se obas poštěstí a vy tím pokoříte jednu z hrozeb.

To znamená, že se vám přidá do balíčku obrácená vzhůru nohama a stane se z ní tak vaše další karta. Nové karty mohou mít nejen vyšší hodnoty, ale mají také spoustu efektů, které vám umožní například zbavovat se slabých karet, násobit efekty, dobírat další karty bez nutnosti ztrácet životy a tak dále. Navíc to celé silně podporuje atmosféru. Jak vyhazujete nuly a mínus jedničky, Robinson už není tak slabý a zmatený, naopak začíná být silný, zkušený a plný nápadů.

Zkušený mazák Robinson

S každým dalším tahem tak sílíte, jak získáváte lepší karty a těch špatných se zbavujete. Znalost vlastního balíčku je pak naprosto klíčová, protože když víte, že vám mezi posledními třemi zbývá například karta o síle 3 a karta, která sílu násobí, můžete si troufnout na opravdu náročné výzvy. Když svému balíčku a jeho kartám nebudete věnovat pozornost, bude pro vás průchod hrou mnohem náhodnější a nepředvídatelnější.

Nikdy se ale z partie nevytratí napětí a náročné volby. To když si nejste jistí, zda vám ztráta životů za dobrání dalších karet opravdu pomůže k pokoření hrozby. Protože pokud nepomůže, ztratili jste životy zbytečně a k tomu ještě dostanete pořádný zásah od hrozby samotné.

Nicméně životy jsou zdroj a je potřeba ho využívat. Jsou situace, kdy se vyplatí záměrně prohrát hrozbu a nechat si tak v balíku karty pro náročnější hrozby, z nichž je ale mnohem lepší odměna. Navíc se můžete dostat ke kartám, které vás i dokáží léčit a udržet ve hře déle.

Pátek zdroj: Vlastní foto autora

Zároveň svůj vlastní balíček nechcete během hry otáčet moc rychle, protože při jeho každém přemíchání si do něj přidáte kartu stárnutí, která je opravdu, ale opravdu ošklivá a dokáže vám pořádně překazit snahu přežít.

Ultimátním cílem je třikrát protočit balíček karet hrozeb, načež připlují dvě lodě pirátů, které musíte postupně zneškodnit (každou na jeden zátah, tedy svým balíčkem vygenerovat například hodnotu 40, což se v prvních partiích jeví jako naprosto nedosažitelné). Pokud kdykoliv zemřete, prohráváte a můžete si zahrát znovu.

Zpátky na ostrov

Pátek neobsahuje nic jako kampaň či roguelite systém známý z videoher, tedy nic vám nepomůže se zvýšením šancí na výhru po prohře. Nic kromě vašich vlastních zkušeností. To vy se musíte naučit, jak s kartami pracovat, které hrozby a kdy nechat plavat, kdy zariskovat a dobrovolně obětovat život, jakých karet se zbavovat…

Pátek zdroj: Vlastní foto autora

Na výhru se ale každopádně dá dosáhnout a hře s ní rozhodně nedojde dech. Váš příští pokus už totiž zase nemusí vyjít a karet pirátů k pokoření je tu rovnou deset. Navíc na vás čekají tři další úrovně obtížnosti a pokud i ta poslední přestane být výzvou, můžete si tu počítat body a pokořovat své skóre.

Pátek je zkrátka skvělá solitérní deskovka v malé krabičce se svéráznými ilustracemi, kterou je radost objevovat, prokoukávat a postupně ovládnout. Solitérně pozitivním hráčům by v poličce rozhodně neměla chybět.

Verdikt:

Trvalo to celých jedenáct let, než se sólovka Pátek vyplavila i na březích České republiky. Za tu dobu ale nijak nezplesnivěla, a i mezi dnešními novými sólovkami má stále co nabídnout. Umí být náročná a její pokoření si vyžádá jen a pouze vaše pochopení jejích principů (a trochu toho štěstíčka), ale za vše se vám patřičně odmění. Pokud se o čisté sólovky zajímáte, není moc důvodů, proč tuhle vynechat.

Nejnovější články