Pentalogie deskovek Salem, Tortuga, Deadwood, Bristol a Hollywood je zpět s deluxe verzemi
Novinka zdroj: Facade Games

Pentalogie deskovek Salem, Tortuga, Deadwood, Bristol a Hollywood je zpět s deluxe verzemi

14. 5. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio Facade Games si před lety udělalo velmi dobré jméno hrou Salem 1692, která do dnešních dní zvládla prodat velmi slušných 70 tisíc kopií. Ze hry se nakonec stala celá série Dark Cities, která momentálně čítá pět her, které jsou všechny v krabičkách imitujících knihy a lze je hrát ve velkém počtu hráčů.

Studio se rozhodlo po pěti samostatných kickstarterových kampaních jednotlivých her udělat jednu kampaň, v níž je možné pořídit si každou a všechny tyto hry. První tři navíc vůbec poprvé v deluxe edici, které se objevily až s posledními dvěma.

Jmenovitě jde o hry Salem 1692, Tortuga 1667, Deadwood 1876, Bristol 1350 a Hollywood 1947. Deluxe verze obsahují značně vylepšené komponenty, kdy na vás v jednotlivých případech čekají dřevěné žetony místo kartonových, neoprenové podložky, kovové mince, kovové figurky a minirozšíření.

Všechny hry spadají do ranku lehkých strategických her s dedukcí, která pramení ze skrytých rolí hráčů. Každá hra je na 20 až 40 minut a pojme alespoň od 2 do 9 hráčů, přičemž Salem jich zvládne až 12 a Deadwood, Bristol a Hollywood obsahují i sólo mód.

Hollywood 1947 zdroj: Facade Games

Salem 1692 je de facto varianta hry Werewolf či Městečko Palermo, kde jsou někteří hráči čarodějnice a tajně vraždí občany vesnice, zatímco tito občané se usvědčováním ostatních hráčů snaží vyřadit všechny čarodějnice ze hry.

Ve hře Tortuga 1667 jsou všichni hráči tajně rozdělení do dvou týmů – pirátů spolupracujících s Brity nebo Francouzi. Cílem je nahrabat pro svůj tým nejvíc zlata přepadáváním obchodních lodní, s čímž si ale hráči musí pomáhat. Problém je, že z počátku nevíte, kdo je na vaší straně.

Dále je tu Deadwood 1876, v níž jsou hráči opět rozdělení do týmů, kteří se snaží konkurenčním týmům vykrást sejfy plné zlata a zbraní pro zúčtování. Po posledním kole hry bude vítězný jen jeden tým, ale tím to nekončí.

Bristol 1350 zdroj: Facade Games

Vyhrát totiž může jen jeden hráč, takže členové vítězného týmu využijí nahromaděné zbraně k poslednímu zúčtování. Takže už během souboje týmů můžete zjistit, že někteří členové vašeho týmu nejsou tak úplně na vaší straně…

Bristol 1350 je částečně závodní hrou, v níž chcete být v jednom ze tří kočárů, který jako první unikne z města zamořeného morem. Pokud ale uniknete spolu s hráčem, který už mor má, pak jsou všichni v kočáře nakažení a vypadávají a šanci dostanou ti v dalším kočáře.

Nakonec je tu ještě Hollywood 1947, který připomíná Secret Hitlera ve filmovém prostředí. Hráči tajně přísluší různým politickým celkům a snaží se točit filmy podle vlastního přesvědčení – hrají tajně karty se symboly politických stran do společného balíčku, do nějž se přidá náhodná karta z obecného balíčku a jedna se naopak odstraní. Karty se odhalí a strana s převahou jako jediná natočí film pro dané kolo. Vyhraje tým, který jako první natočí čtyři filmy. Do hry ještě promlouvají různé akce i kostky.

Každou z těchto her v její deluxe verzi pořídíte samostatně v kampani na Kickstarteru za 920 korun, tři najednou za 2 750 korun a všech pět za 4 500 korun. K posledním dvěma možnostem navíc získáte jeden bonuse ze tří: buď jednu z dalších dvou her studia – Trophies a Parkade, nebo další „knižní“ krabičku, kterou můžete využít na cokoliv od budoucích rozšíření her po komponenty, které se vám do krabiček nevejdou kvůli obaleným kartám (a tyto tři bonusy si můžete každý i přikoupit za 230 korun).

Pokud již vlastníte některé či všechny hry v jejich základních edicích a chtěli byste si je vylepšit na deluxe, tak i to je v rámci kampaně možné díky upgradu. Každý upgrade na deluxe verzi stojí 575 korun, tři najednou 1 300 korun a všech pět 2 000 korun.

Nakonec je tu ještě poštovné ve výši 230 korun a z celkové částky musíte zaplatit daň. Svých odměn byste se měli dočkat v březnu roku 2025.

Nejnovější články