Pirátská strategie Dead Reckoning se vrací už se čtvrtým rozšířením
Novinka zdroj: AEG

Pirátská strategie Dead Reckoning se vrací už se čtvrtým rozšířením

31. 7. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Dead Reckoning od Johnna D. Claira a Alderac Entertainment Group (zkráceně AEG) je moc hezky hodnocenou a mezi hráči věru oblíbenou pirátskou polízanicí, kde objevujete neprobádané kouty moře, budujete infrastrukturu na ostrovech, bráníte je, získáváte zdroje a bojujete s ostatními. Hra v sobě navíc chytrými způsoby kombinuje vyrábění karet s tradičnějšími strategickými prvky z podžánru 4X, což nabízí výbornou zábavu vhodnou pro sólisty, kompetitivně založené hráče i příznivce kooperace nebo příběhu.

Během let se hra povážlivě rozšířila o tři větší rozšíření, k nimž se brzy připojí čtvrté – Port of Call. Získáte ho v rámci odstartované kampaně na Kickstarteru, kde se povedlo vybrat už přes 6,6 milionů korun. Zájem je tedy stále obrovský, což dokazuje nejen celkové numero, ale i skutečnost, že se nastavený cíl v podobě necelého 1,2 milionů korun povedlo vybrat během 22 minut.

Port of Call každopádně nebude „objevovat Ameriku“ a k expanzi bude přistupovat spíše tradiční cestou, která nebude výrazným způsobem měnit základy. To znamená obohacení o 48 nových schopností pro námořníky (12 na každého hráče), jež se postarají o alternativní průběh hry. K tomu se přidají 4 oboustranné desky lodí, kde každá má jiné asymetrické dovednosti, čímž každý hráč bude své kroky směřovat poněkud odlišněji.

Dead Reckoning: Port of Call zdroj: AEG

Lodě půjde dále rozšiřovat, a to třeba skrze nové upgrady. O nové kouty oceánu se zase postará 5 nových destiček, zatímco 9 dodatečných ocenění vám dá další úkoly a cíle, za nimiž se půjde hnát. To vše je už známé z dřívějška, tudíž jedinou vyloženou novinkou je přidání mechanismu explodujících děl, který pohání 14 unikátních kostek (7 bílých a 7 šedých).

Všechny novinky jde podrobněji prozkoumat v pravidlech. Samotné nové rozšíření pořídíte v přepočtu za necelých 1 100 korun. Pokud vlastníte všechen předchozí obsah, můžete zaplatit necelých 4 500, abyste společně s novinkou dostali i unikátní dřevěnou krabici, která funguje jako pohledný insert pro veškeré herní komponenty.

Základní hra je v kampani nabízená za 1 850 korun, ale pokud se toho opravdu nebojíte a chcete rovnou úplně všechno (včetně kousků terénu či kovových mincí), zaplatíte necelých 13 tisíc korun.

Pokud jste odběrateli newsletteru společnosti, máte k tomu všemu nárok na mini-rozšíření Sea Dogs Expansion 3, které naváže na dva předcházející balíčky přidávající karty mořských psanců (jestli odběrateli nejste, stojí 240 korun). Za dopravu zaplatíte 350 až 600 korun a musíte si připravit i bonusový obnos na daň. Pokud to uděláte, kurýr vám na dveře zaklepe snad v průběhu srpna 2025.

Nejnovější články