Podpořte vznik slovenské karetní hry Biodio o přírodě a poznání
Novinka zdroj: Lebo Mädveď

Podpořte vznik slovenské karetní hry Biodio o přírodě a poznání

10. 10. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Na webu vás neustále informujeme o nejrůznějších crowdfundingových kampaních. Většinou se však jedná o zahraniční projekty a jen zřídka se objeví nějaký bližší našemu domovu. A když se nějaký takový objeví, je to ve skutečnosti menší svátek, ke kterému se teď řadí i slovenský projekt Biodio.

Ten můžete v těchto dnech podpořit a rovnou i získat na platformě Donio. Jde o společné dílo studia Lebo Mädveď a občanského sdružení Lesmír. Samotné studio má za sebou hned několik stolních her se vzdělávací tematikou. Proto se do této škatulky řadí i jejich novinka opět vyhotovená z lokálních materiálů.

Biodio je karetní hrou, jejímž úkolem je seznámit hráče s problematikou ochrany přírody a zároveň je svým způsobem naučit, jak ji lze chránit. Proto 1 až 6 lidí bude na poli 45 až 90 minut tvořit svůj rozmanitý ekosystém z jednotlivých karet. Každá partie se skládá z 15 kol, během nichž máte vždy 3 dostupné akce, které umožňují buď budování, nebo umisťování zvířat na základě jejich podmínek, jako je preferovaný habitat nebo potrava. Každé ze zvířat pak podle své náročnosti nabízí i bodovou hodnotu. Ty se na konci sečtou a člověk s největším počtem vyhrává.

Touto jednoduchou a intuitivní formou se seznamují s komplexními vztahy mezi prostředím a zvířaty. Celkově se lze těšit na 10 typů habitatů a 40 druhů zvířat s tím, že vše je založené na slovenské přírodě. Zároveň tvůrci chtěli, aby hra na stole i pěkně vypadala, proto povolali talentovanou ilustrátorku Bianku Török, jež se věnuje přírodním tématům a vytváří z nich obrázky na hranici pohádkovosti a realismu.

Titul vybral už přes 362 tisíc korun, takže je jeho vznik zajištěný a zároveň se otevírají dodatečné milníky, díky nimž se do základu přidají další prvky, jako je encyklopedie nebo dodatečné karty. Jedna kopie vás vyjde v přepočtu na 740 korun. Samozřejmě můžete tvůrce podpořit i větším obnosem a k tomu získat třeba doprovodné pexeso, průvodce, zajít si na exkurzi do přírody, dát si herní sezení s autory, případně se stát partnerem.

Zároveň se může jednat o moc pěkný dárek k Vánocům, jelikož studio stihne projekt doručit do konce roku.

Nejnovější články