Politikaření a intriky hry Oath dostanou s dvojicí rozšíření nové rozměry a sólový režim
Novinka zdroj: Leder Games

Politikaření a intriky hry Oath dostanou s dvojicí rozšíření nové rozměry a sólový režim

7. 6. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

O prvním rozšíření do zvířátkového politikaření v Oath: Kroniky říše a vyhnanství se mluví už skoro dva roky. Autor projektu Cole Wehrle v minulosti například přislíbil, že se zaměří na „prohrávající“ hráče a samozřejmě přidá hromadu nového obsahu, v čele s dalšími kartami, do nichž patří třeba dodatečné lokace s unikátními efekty. Co přesně tohle znamená, se však dozvídáme až nyní společně se spuštěním crowdfundingové kampaně na Kickstarteru.

Z ní mimo jiné zjistíte, že se nechystá pouze jedna expanze, ale rovnou dvě – každá zaměřená na trochu odlišný styl hraní. Pro většinu hráčů asi bude klíčovější novinkou New Foundations, které prohloubí onen „legacy“ prvek. Představí totiž systém pokrevních linií, díky nimž může váš rodokmen získat pěkné výhody do následujících partií. Stačí, abyste splnili podmínku pro jeho zisk. Ovšem musíte neustále myslet na to, že takový rodinný rys není stálý. Proto si pro jeho udržení musíte při jednotlivých sezeních vyhradit čas na jeho opečovávání, jinak ho ztratíte.

Současně se ozvláštní hraní za Kancléře, který ve své startovní fázi bude losovat z pytlíku žetonů, kde se skrývají různé možnosti a rysy jeho království (například důraz na ekonomiku či obranu). Tyto rysy se navíc přesouvají z Kancléře na Kancléře, takže mohou těchto bonusů a „talentů“ využívat minimálně do té doby, než se založí nová říše. Aby se ale pomyslné váhy vyrovnaly, do hry přichází i nová hrozba v podobě hniloby a zkázy, s níž je potřeba se čas od času vypořádat.

No a poslední novinkou New Foundations je přepracovaná fáze Kroniky, kde si držitel Nejtemnějšího tajemství vybere z nového balíčku karet, které výraznou měrou ovlivní svět a průběh dalších her tím, že změní pravidla. Na výběr je třeba roztříštění žezla, odstranění konceptu občanství nebo možnost pro vyhnance udržovat vládu nad svými lokacemi. Tím by se měla zase o něco zvýšit variabilita, ale současně i zábava.

zdroj: vlastní video redakce

Mezitím druhé rozšíření Clockwork Adversaries představuje nový způsob, jak k Oathu usednout. Přinese sólový režim od dvojice Ricky Royal a Liz Davidson, ve kterém budete čelit útrapám v jedné ze tří tradičních rolí (Kancléř, Občan, Vyhnanec). Podle slov studia by se režim měl adaptovat na to, jak daný člověk hraje, a to skrze systém dynamických protivníků, již vás budou následovat z jedné generace do druhé. A to rovnou v plné kompatibilitě s výše zmíněnými novinkami.

Ačkoliv zatím nevím, jaký zážitek samotářský režim u stolu nabídne, dovolím si odhadovat, že titul v něm ztratí něco ze svého kouzla. Proč? Protože největší zábava tkví v interakci mezi ostatními a neustále probíhajících intrikách. Ale budu se rád plést.

Tohle všechno pak ještě doplní přes 50 dalších karet, stejně jako hrst dodatečných komponent s extra kostkou, 5 resinovými žetony tajemství a „figurkou“ pro banditu. Kompletní balíček všech novinek v kampani pořídíte za zhruba 2 050 korun. Samostatně vás New Foundations vyjde na 1 150 korun, zatímco Clockwork Adversaries na 900. Případně za 4 500 dostanete i základ a předcházející bonusy.

Na dopravu si připravte 365 až 460 korun a počítejtes tím, že celou objednávku povýší ještě daň. Vzhledem k cenám proto doporučujeme hru nejdříve vyzkoušet, a to třeba skrze Tabletop Simulator. Případně vyrazte do obchodu a kupte si základ, který se díky Fox in the Box dočkal počeštění. České vydavatelství jsme oslovili s dotazem, zda je nějaká šance na překlad i těchto rozšíření a odpovědí nám bylo, že se základu daří a ve firmě ho mají rádi, takže tomu vlastně nic nebrání a lokalizace pravděpodobně vznikne. Ještě tedy není jisté kdy, ale anglická verze dorazí během listopadu 2025.

Nejnovější články