Pomozte na svět české paleontologické deskovce Pravěk: Od trilobita k člověku
Novinka zdroj: Martin Koláček

Pomozte na svět české paleontologické deskovce Pravěk: Od trilobita k člověku

4. 6. 2024 9:52 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Nestává se zas tak často, aby se čeští autoři vydávali pro finanční pomoc se vznikem své deskovky za širokou veřejností, ale v posledních letech se s tímto jevem setkáváme přece jen čím dál častěji. A další projekt, který potřebuji vaši pomoc, aby vůbec mohl vzniknout, nese jméno Pravěk: Od trilobita k člověku.

Jak už název napovídá, budete tu mít co do činění s dinosaury, kteří se ostatně skví na obálce hry. Sami se stanete archeology a vědci, kteří budou bádat po zkamenělinách a s jejich pomocí obhajovat nejrůznější teorie.

Z herního hlediska budete svou figurkou chodit po jednoduchém plánu rozděleném do tří prehistorických ér, každé ještě dále rozdělené na jednotlivá období. Na svůj tah dostanete 4 akční body, které použijete k přesunu mezi obdobími a érami, učinění nálezu a obhájení teorie.

Pravěk: Od trilobita k člověku zdroj: Martin Koláček

Nález učiníte jednoduše tak, že budete stát na políčku s ikonou, která se shoduje s kartou na vršku jednoho z mnoha balíčků nálezů a jednoduše si ji vezmete do ruky. Pokud je to událost, hned se vyhodnotí, v opačném případě si necháte nález na ruce pro pozdější obhajobu.

Ve hře jsou vždy čtyři teorie (po splnění jedné se dobírá nová), které se hráči snaží obhájit, aby získali body. K tomu potřebují konkrétní karty. Kupříkladu teorie „Dinosauři snášeli vejce“ vyžaduje odhození jedné karty dinosaura a dvou karet nálezů z éry druhohor.

Za obhájení teorie dostanete vždy 2 body, ale můžete splnit i bonusovou podmínku a připsat si další bod, stejně jako na obhájení použít kartu významného nálezu garantující ještě jeden bod. A vždy po obhájení teorie mají i ostatní hráči možnost přispět svými vlastními kartami, aby si rovněž připsali body. Hra skončí, jakmile se někdo vyškrábe na 20 bodů.

Autorem deskovky je spisovatel a herní designér Martin Koláček, který publikoval již 16 knih a více než 10 let vyvíjel mobilní hry třeba pro společnost Disney. V rámci svých současných designérských ambicí si dává za cíl vytvořit celou řadu historických stolních her, které budou sloužit i jako podpora výuky.

Jeho nejambicióznější titul Pravěk: Od trilobita k člověku můžete po následující tři měsíce podpořit v kampani na platformě Donio, kde vás samotná hra vyjde na 499 korun, ale můžete přispět i většími částkami a získat k tomu něco z předchozí tvorby autora, ať už je řeč o karetní hře Heretici: Souboj o Evropu, gamebooku či některé z dalších knih.

Autor potřebuje vybrat alespoň 70 tisíc korun, aby bylo možné hru vyrobit a vyšší částky se postarají o její distribuci do obchodů. V době publikování této novinky je kampaň v samotném začátku a má před sebou celou cestu k cíli.

Nejnovější články