Pře mezi vydavatelem sběratelské karetní hry Disney Lorcana a studiem Upper Deck ani po roce nekončí
Novinka zdroj: Ravensburger

Pře mezi vydavatelem sběratelské karetní hry Disney Lorcana a studiem Upper Deck ani po roce nekončí

30. 9. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

V červnu minulého roku vypukl soudní spor mezi studiem Upper Deck a společností Ravensburger. Předmětem této soudní pranice je úspěšná sběratelská karetní hra Disney Lorcana, která letos v listopadu dostane už svou šestou edici Azurite Sea. Upper Deck v žalobě tvrdí, že mu koncept hry byl odcizený přímo vývojářem Ryanem Millerem a zmíněnou firmou. Disneyovská hitovka má mít údajně hodně styčných ploch s jejich neoznámeným projektem Rush of Ikorr, na němž měl tvůrce pracovat předtím, než odešel do Ravensburger. A i po roce tahle tahanice nadále pokračuje.

Zatím poslední soudní podání proběhlo 17. září (děkujeme webu BoardGameWire), ve kterém „poškozený“ celek uvádí, že podobnost obou projektů je „pozoruhodná“ a zároveň tvrdí, že německá firma Millerovi aktivně pomáhala a podporovala ho při krádeži návrhů a konceptů. Tahle zpráva přišla celých 15 měsíců od původní žaloby, která po úspěšné obraně Ravensburgeru procházela skrze státní i federální soudy Spojených států amerických.

Avšak i přes úspěšnou obranu už některé prvky žaloby prošly, přičemž zamítnutí Upper Deck využil k tomu, aby její znění upravil a přidal další nároky či aktualizoval obvinění. Mezi nimi je například nařčení z toho, že Miller jednal o budoucnosti a možném zaměstnání u Ravensburgeru už v době, kdy aktivně pracoval jako hlavní vývojář projektu Rush of Ikorr. Údajně měl zatajovat své úmysly, stejně jako důvody odchodu. Z toho posléze vyplývá, že využil koncepty k tomu, aby si usnadnil práci na Lorcaně.

Studio rovněž tvrdí, že když se v roce 2023 dozvědělo o konkrétní podobě populární sběratelské karetní hry, už bylo pozdě na to, aby zabránilo ve zneužití pracovních materiálů. A kdyby vědělo, že Miller už při práci u nich jednal s Ravensburgerem o spolupráci na TCG díle, určitě by vyvinula velkou snahu o to, aby autor zničil všechny své dokumenty, které se týkaly rozpracovaného Rush of Ikorr.

Nicméně Ravensburger a jeho zastupitel Brian Lewis (expert na právo a zákony u sběratelských karetních her) si jsou i nadále jistí svou pozicí a věří tomu, že mají dobře vystavěný případ, který skončí v jejich prospěch. Tvrdí, že i tato nově podaná tvrzení jsou neopodstatněná a už se těší na to, až ukážou pravdu. A nadále si stojí za tím, že se jedná o chabou snahu o narušení postupů konkurence.

Uvidí se, jak dlouho se spor ještě potáhne a kdo z něho nakonec odejde jako vítěz. Situaci bude rozhodně zajímavé sledovat.

Nejnovější články