Příval temnoty 2: Zkáza nebes – recenze kampaňového rozšíření výborného dungeon crawleru
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Příval temnoty 2: Zkáza nebes – recenze kampaňového rozšíření výborného dungeon crawleru

Název:
Příval temnoty 2: Plameny pekelné
Počet hráčů:
1-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

25. 9. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Příval temnoty 2: Plameny pekelné se zařadil k těm nejlepším kooperativním dungeon crawlerům, jaké si teď můžete zahrát v češtině. Důvody vysvětluji v obsáhlé recenzi, ale pro jednoduchost – spousta scénářů, zábavné kostkové souboje, a především zcela odlišné herní styly jednotlivých hrdinů vyšvihly tuto hru k vrcholu mého pomyslného žebříčku.

Hře ale chyběla jedna věc – kampaň. Jednotlivé scénáře byly zábavné a lehce nastíněný příběh byl vyprávěný napříč všemi, ale nešlo o kampaňové hraní. Vždy jste museli začínat od nuly a dostat se tak například k vyloženým sadám výbavy bylo velice obtížné.

Naštěstí existuje menší krabice nazvaná Zkáza nebes, která základní hru opatří právě kampaní. A je přesně tou jedinou věcí, která vám chybí ke štěstí. No dobře, to trochu přeháním, protože po rozbalení krabice na mě sice vypadla zásoba nádherných (a povážlivě obrovitých) figurek, ale nové hrdiny jsem mezi nimi hledal marně.

Když jsou právě asymetričtí hrdinové tím, co vás na původní hře bavilo nejvíc, tak absence nějakého nového opravdu zamrzí (prodávají se v jiných krabičkách, které ale česky nevyšly). Ale tímto „nedostatkem“ byste se od Zkázy nebes opravdu neměli nechat odradit, jelikož vám to plně vynahradí tím, že o to víc poznáte své staré dobré hrdiny.

Příval temnoty 2: Zkáza nebes zdroj: Vlastní foto autora

Vyrážíme na dobrodružnou výpravu

Protože zatímco v základní hře jste se s nimi mohli dostat až na pátou úroveň, tak tady se šplhá až k desítce. To znamená spoustu nových schopností, z nichž si ani náhodou neodemknete všechny, a ještě víc tu tak vyniká vámi zvolený build postavy.

Stejně tak je tu samozřejmě pořádná kopa nového lootu, další sady vybavení, stejně jako přehledové karty monster rovněž až do desáté úrovně. V cestě za vítězstvím vám bude stát osm propojených scénářů z celkových čtrnácti, z nichž vás hra někdy nechá vybrat, jindy vám na základě vašich rozhodnutí určí, do kterého se máte pustit příště.

Ne všechny scénáře jsou nové – budete hrát ty samé ze základní hry, jen lehce obměněné. Upřímně mě to nijak neuráželo a o to víc vynikly nové scénáře, které byly navržené opravdu velmi dobře (stejně jako boss fighty, z nichž každý vyžadoval úplně jiný přístup k jeho vyřešení).

Příval temnoty 2: Zkáza nebes zdroj: Vlastní foto autora

Příběh je bohužel stejně zkratkovitý jako v původní hře a komponenty se tu stále dost recyklují a nejsou unikátní daným situacím, takže budete pořád dokola sbírat kulaté žetonky s růžicí, pod nimiž si už sami musíte představovat páky, za které budete tahat, svitky, které budete sbírat, či oltáře, jimiž aktivujete portály do pekla či nebe (ano, samotné cíle scénářů ani tady neoplývají originalitou).

Od kampaně jsem přece jen čekal větší příběhovost, než jakou zvládla poskytnou základní hra, ale ani tentokrát zkrátka a dobře nejde o hru plnou vyprávění. Kampaň se tu stará především o trvanlivost vašich hrdinů, jejich pořádný rozkvět prostřednictvím schopností i vybavení a sem tam o dopad vašich rozhodnutí.

Jen houšť, JEN HOUŠŤ!

Z herního hlediska ale rozšíření dělá všechno správně. Správně dávkuje přísun nového vybavení, kdy vám každý pokořený scénář upraví obsah pytlíku s poklady a vy se tak neustále dostáváte ke vzácnějším a vzácnějším předmětům (jedna vzácnost tu dokonce přibyla).

Neustále zvyšuje obtížnost novými kartami nepřátel, které čím dál tím víc přecházejí na novou sadu kostek – ještě mocnější útočné kostky a mnohem schopnější obranné kostky. Ty ale postupně začnou nabírat i hráči a ke konci kampaně není neobvyklé, že najednou házíte hrstí klidně patnácti kostek a to chrastění se prostě neomrzí.

Možná se ale hráči měli k silnějšímu lootu dostávat pomaleji, protože takto s nepřáteli po celou dobu nejenže držíte krok, ale v našem případě hry ve dvou hráčích jsme postupně i začali dostávat náskok a místo toho, aby poslední scénáře byly ty nejnáročnější, byly vlastně nejjednodušší, jelikož se nám podařilo přelevelovat a třeba takový závěrečný boss fight byl sice moc hezky navržený, ale naši hrdinové si s ním poradili s prstem v nose.

Ve scénářích totiž můžete plnit vedlejší úkoly, díky nimž se dostanete ke kartám z očíslovaného balíku, tedy v tomto případě vyloženě tematické odměně, která vám v následných bojích může opravdu pomoct. Tou může být i nový společník, tedy mocná postava, která vás doprovází kampaní a umí připojit ruku k dílu v bojích, případně za vás schytat pár ran. Pokud ji ale vyloženě necháte napospas monstrům, úplně o ni přijdete…

Příval temnoty 2: Zkáza nebes zdroj: Vlastní foto autora

I mezi scénáři není prostor pro vydechnutí, jelikož vás čeká návrat do města, tedy na novou desku, kde utrácíte těžce vydřené žetony pokladů, případně prodáváte již nepotřebné vybavení. Za tuto „měnu“ si pořizujete lektvary či náhodné poklady vyšší rarity. Je to příjemné intermezzo, které přirozeně řeší syslení harampádí a pomáhá vám i mimo scénáře se dostat ke slušnému vybavení.

Bez kampaně ani ránu

Vzato kolem a kolem je Zkáza nebes skvělým rozšířením hry Příval temnoty 2: Plameny pekelné, pokud si ho nehodláte pořizovat kvůli příběhu či novým postavám. V takovém případě vás čeká skvělá jízda až do samotného konce, kdy vás udrží v pozoru neustálá touha po dalším vylepšování vašeho hrdiny, objevování toho nejvzácnějšího vybavení a vypořádávání se s opravdu náročnými nepřáteli.

Navíc to není jednorázová záležitost. Po dohrání vás budou zajímat scénáře, které jste v prvním průběhu vůbec nepotkali, a pokud jste hrou prošli v menším počtu hráčů, pak vám určitě nedá spát zvědavost z toho, jak by spolu fungovala jiná skupinka hrdinů a jaké jsou jejich dovednosti na těch nejvyšších úrovních.

Pokud zkrátka chcete v útrobách Přívalu temnoty strávit delší dobu, pořádně se sžít se svou postavou a spolu s přáteli zažít něco většího, pak nemáte co řešit. Pokud vás tedy vyloženě netrápí, že z příběhu se neposadíte na zadek a že si nezahrajete za úplně nové hrdiny.

Název:
Příval temnoty 2: Plameny pekelné
Počet hráčů:
1-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Verdikt:

Zkáza nebes je přesně tím rozšířením, které Přívalu temnoty chybělo. Jen díky němu totiž naplno využijete své hrdiny a veškerý loot ve hře včetně sad vybavení, což ale může vést ke zjednodušení celého zážitku v jistých momentech až na bod nudy. Nové hrdiny tu nečekejte, stejně jako výraznější vliv příběhu na hratelnost. Pokud ale jdete po čistém herním zážitku a opravdu štědré porci nového obsahu, pak nemáte moc co řešit. Tenhle boj za to i přes své nedostatky jednoduše stojí.

Nejnovější články