Renomovaný Reiner Knizia chce ve hře Rebirth obnovit Skotsko
Novinka zdroj: Mighty Boards

Renomovaný Reiner Knizia chce ve hře Rebirth obnovit Skotsko

12. 8. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Pokud to se stolními hrami myslíte alespoň trochu vážně, jméno Reiner Knizia vám jistě není cizí. Renomovaný, ale především plodný autor vytvořil bezpočet povedených her, včetně My City, Hledání Eldoráda, Zoo Vadis a Lama Párty. Začátkem prázdnin navíc proběhla kampaň na jeho dvě mytologické novinky Iliad a Ichor. Zkrátka vyhnout se tomuto jménu není žádná legrace, což potvrzuje i jeho další letošní novinka – Rebirth.

Ta v sobě snoubí strategii, autorův rukopis a příchuť společnosti Mighty Boards (Vesnička), která se zhostí vydání. Hra je zasazená do budoucnosti, kde si země zažila několik nepěkných katastrof a civilizace je tak v troskách. To platí i pro překrásné Skotsko, kde ovšem svítá naděje ve formě starobylých klanů, kteří se jej pokusí obnovit. A právě jako vůdci jednoho z nich budete soupeřit o kontrolu nad tímto územím, a to obnovením místních překrásných hradů.

Asi proto není žádným překvapením, že půjde o eurovku, jejímž základem bude pokládání dílků. Každý tah si hráči jeden vezmou ze zásoby a následně ho strategicky umístí na herní plán. Dílky tímto způsobem reprezentují klanovou snahu o obnovu země. Je ovšem potřeba to dělat strategicky, jelikož takto získáváte taktické výhody, které vás odmění bonusy a nakonec možná i vítězstvím. Navíc je dobré být dostatečně prozíravý, jelikož s postupujícím časem budou jednotlivá rozhodnutí těžší a těžší.

Ke stolu mohou najednou usednout 2 až 4 hráči, kteří se zabaví zhruba na jednu celou hodinu. Pravidla by neměla být nijak zvlášť komplikovaná, proto si obnovu Skotska užijí i menší či méně zkušení hráči od 10 let. O pozitivní notu a pěknou podobu se postará vizuální stránka dvou ilustrátorek Anna "Mikado" Przybylska (Boundless Stride: Into the Denlands) a Kate "vesner" Redesiuk (Kinfire Delve). Chybět nebudou ani pohledné figurky hradů a vzducholodí.

Na místní pouť nebude třeba čekat příliš dlouho, jelikož vydání je přichystané na říjen tohoto roku. O případné české verzi zatím nejsou žádné zkazky.

Nejnovější články