Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition – recenze modernizované klasiky se skrytým pohybem
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition – recenze modernizované klasiky se skrytým pohybem

Název:
Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
45-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

26. 8. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Loni uplynulo již 40 let od vzniknu legendární deskové hry Scotland Yard, která se u příležitosti takového výročí dočkala své nové verze Sherlock Holmes Edition od vydavatelství Ravensburger, které ji obstaralo češtinu.

Nová edice v sobě zahrnuje původní hru, tedy semi-kooperativní zážitek pro 2 až 6 hráčů v rámci dodnes velice ojedinělého systému „hry se skrytým pohybem“. Zároveň ale přidává jak téma jednoho z neslavnějších detektivů vůbec, tak i s ním spojené nové mechanismy, které příjemným způsobem ozvláštňují desítky let starou, ale vlastně nestárnoucí hratelnost.

Byl, nebyl jeden Scotland Yard...

Nejprve si představme základní Scotland Yard. Vždy jeden hráč na sebe vezme roli zlotřilého vraha Moriartyho, zatímco zbylých pět hráčů si rozebere postavy Sherlock Holmes, Mycroft Holmes, Dr. Watson, Inspektor Lestrade a Irene Adlerová, které se ale v této variantě nijak neliší. Moriarty je sám, zatímco ostatní hráči spolupracují na jeho dopadení.

Vše se odehrává na mapě viktoriánského Londýna, který je posetý zastávkami hromadné dopravy a barevnými trasami. V těchto ulicích bude probíhat napínavý hon, přičemž největší potíž je v tom, že Moriartyho pohyb není detektivům znám.

Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition zdroj: Vlastní foto autora

Hráč za Moriartyho používá kvalitní plastovou tabulku, do které si tajně zapisuje čísla stanic, do nichž během svého prchání Londýnem docestoval. Ostatní hráči se po plánu pohybují se svými figurkami, takže Moriarty vždy ví, kde se detektivové nacházejí a kudy jim může proklouznout pod rukama.

Pokud se mu podaří prchat dlouhých 22 kol, vyhrává. Pokud se ale kdykoliv octne na políčku s detektivem, prohrává. Jak ale polapit někoho, kdo své pohyby skrývá? Pomocí vodítek!

Myslím, že šel tudy, pane!

Moriarty se sice pohybuje tajně, ale čas od času v předem daných kolech (bílá kolečka na plastovém zařízení níže) se neuhlídá a prozradí svou aktuální polohu soupeřům. Stopa ale rychle vychladá, takže pokud je alespoň pár stanic od nejbližšího detektiva, pravděpodobně se mu podaří opět zmizet.

Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition zdroj: Vlastní foto autora

Nicméně Moriarty detektivům pokaždé ukazuje to, jakým se pohyboval prostředkem (jeho destičkou zakrývá číslo stanice vepsané na papír). Ty jsou ve hře tři: drožka, koňský omnibus a metropolitní železnice. Drožky vás přepraví jen mezi dvěma stanicemi, zatímco omnibusy klidně o několik stanic dál a železnice i přes půl města.

Detektivové proto neustále koukají na herní plán a v duchu či i prstem si kreslí všechny možné trasy, které mohl Moriarty kombinací svých jízdenek urazit od svého posledního výskytu. Nicméně i tak to nemusí být zcela dopočitatelné, jelikož padouch má ještě dvě esa v rukávu – dvojitý tah a žolíkovi tah, kdy neprozradí, jakým jel prostředkem.

Atmosféra by se dala krájet

Je to zkrátka zběsilý závod až do samotného konce, který je za každou ze stran úplně odlišný. Detektivové mezi sebou horečnatě diskutují a snaží se společnými silami vymyslet ten nejlepší plán, jak rozestavět své figurky na mapě jako rojnici, jíž kluzký soupeř nepronikne. Zároveň ale musí neustále myslet na docházející jízdenky a ty nejrychlejší, kterých je nejmíň, používat opravdu s rozvahou (Moriarty není z hlediska jízdenek nijak omezený).

Během toho Moriarty ani nedutá, snaží se na sobě nedat nic znát (a může mít na hlavě v krabici obsažený kšilt, aby mu nebylo vidět do tváře) a doufá, že detektivové nevstoupí na jeho políčko. Zatímco detektivové málokdy vědí, že je Moriarty klidně o jednu stanici vedle, tak Moriarty pokaždé ví, jak málo chybí, aby byl polapen.

Pro Moriartyho je to neskutečně intenzivní, nervy drásající zážitek, zatímco detektivové zažívají lehké pocity beznaděje, kromě těch chvil, kdy jsou naopak naděje plní a věří, že přesně ví, kde se Moriarty ukrývá, jen aby jim jedním ze svých triků znovu pláchl a museli začít od začátku.

Tahle letitá klasika stále funguje. Základní Scotland Yard je velice přístupnou hrou s pravidly na pár odstavců, ale herním zážitkem, který ve vás zůstane ještě dlouho po dohrání partie. I na dnešní poměry mnohem modernějších her má stále co nabídnout, protože jeho základní kostra pořád funguje a opravdu nezestárla ani o píď.

Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition zdroj: Vlastní foto autora

Tohle bude chtít Sherlocka Holmese

Přesto máte díky verzi Sherlock Holmes Edition možnost si hraní okořenit a několik modernějších prvků, které z klasického Scotland Yardu udělají o fous zajímavější a složitější hru.

Změny jsou na obou stranách konfliktu. Každý z detektivů má nyní speciální schopnost. Sherlock například přiměje Moriartyho prozradit, v jakém kvadrantu mapy se nachází. Jeho bratr Mycroft ho zase přinutí k odhalení předchozí stanice, kterou navštívil. Irene mu na jedno kolo zakáže používat lepší dopravní prostředky, Lestrade zase zakáže vstup do konkrétní stanice a Watson se zeptá, zda se Moriarty nachází v parku, u památky nebo u řeky.

I Moriarty má speciální schopnosti, které může ale aktivovat jen tehdy, když se nachází v jednom ze svých úkrytů (zastávky s kloboukem). Tehdy si může dobrat jednu ze speciálních jízdenek, neukázat se v tazích, kdy se obyčejně musí ukázat (ale detektivové alespoň vědí, že je v jednom z úkrytů), a když mu opravdu poteče do bod, může prchnout balonem.

Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition zdroj: Vlastní foto autora

Kromě toho v této variantě Moriarty vyhraje už tehdy, když vydrží prchat šestnáct kol, případně, když se mu podaří spáchat tři vraždy. Na začátku hry si totiž dobere tři karty se specifickými lokacemi. Pokud na ně doběhne, vykoná své zlo a hráčům opět prozradí jen to, že vraždil někde u řeky, památky či v parku.

Tyto novinky příjemně ozvláštňují zavedenou hratelnost a dělají z vyloženě přístupné hry už něco komplikovanějšího, kdy jako detektivové musíte brát v potaz ještě své schopnosti, zatímco Moriarty myslí jak na schopnosti, tak i možnost alternativní výhry přes vraždy.

Ve výsledku se nedá říct, že by nová varianta byla lepší nebo horší. Je zkrátka jiná, taková pro už lehce zkušenější hráče. Nicméně i jakožto velmi zkušený hráč si moc rád zahraju i úplně obyčejný Scotland Yard, protože je ničím nerušený a hratelnost je naprosto čistá – jste tam jen vy, váš protivník a mapa.

Základní variantu bych doporučil klidně hráčům, kteří mají s deskovkami pramalé zkušenosti, případně těm, kteří by si chtěli vyzkoušet hru se skrytým pohybem, kdy Scotland Yard poslouží jako perfektní nástupní bod. Variantu se Sherlockem Holmes zapojte jako začínající hráči ve chvíli, kdy budete mít základní hru v malíku a budete příjemně překvapení novou hloubkou. V každém případě platí, že Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition si své místo mezi dnešní produkcí opravdu zaslouží.

Název:
Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
45-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Scotland Yard umí i po 40 letech od svého vzniku překvapovat. Stále se jedná o přístupnou deskovku se skrytým pohybem, která je plná vzrušení a napětí a baví i v moderní konkurenci, jelikož její systémy ani trochu nestárnou. Nová pravidla jí navíc dodávají zajímavou hloubku. Pokud si chcete vyzkoušet hru se skrytým pohybem, tak tohle je opravdu skvělá volba.

Nejnovější články