Scout i Deep Sea Adventure konečně kompletně v češtině a další novinky od 4 Kavek
Novinka zdroj: 4 Kavky

Scout i Deep Sea Adventure konečně kompletně v češtině a další novinky od 4 Kavek

6. 9. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

České rodinné vydavatelství 4 Kavky v tomto týdnu provedlo celou řadu oznámení, které potěší zejména fanoušky malých her od japonského studia Oink Games. Znamená to, že pět let stará hra Scout, které chybí jen pár příček do top 100 her podle BoardGameGeeku, se konečně dočká plnohodnotné češtiny.

4 Kavky dosud zajišťovali „jen“ takzvané polopřeklady, tedy do anglické krabičky přikládaly česká pravidla, ale na přelomu roku 2024 a 2025 dorazí plně přeložený Cirkus, který naopak bude navíc obsahovat anglická pravidla, aby hru bylo i u nás možné prodávat cizincům.

V rámci předobjednávek hru Cirkus pořídíte za 510 korun a dostanete k ní navíc dva speciální žetony a gumičku na víko, což později nebude součástí balení. Podobné informace platí i o hře Deep Sea Adventure, která rovněž vyjde na přelomu roků v plnohodnotné lokalizaci jako Ponorka.

Nicméně nepůjde o současně dostupnou verzi, ale o novou výroční verzi, o které jsme nedávno psali zde. Ta má upravená pravidla a některá pravidla dokonce přidává, spolu s dalšími kostkami, přičemž výsledkem má být svižnější průběh partie.

„Oinkovek“ se týká i poslední zpráva – českému vydavatelství dorazila na testování novinka Moving Wild, v níž budujete národní park pomocí draftování karet. Vydavatel nyní bude zvažovat, zda hru vydat v polopřekladu, nebo zda ji nevydávat vůbec.

Plnohodnotný překlad nepřipadá vůbec v úvahu. Vydavatelství si nejprve potřebuje ověřit zájem o dvě výše zmíněné, plně přeložené hry, než s japonským studiem podepíše další hru na 1 000+ kusů.

Další oznámení se sice netýká konkrétní hry, ale herní tedy rozhodně je. 4 Kavky chystají dotisk a současně aktualizaci knihy Retrohraní, která dnešnímu hráči přibližuje na 200 her let dávno minulých, na které už mohl svět i zapomenout. Nové vydání dostane novou grafiku, obálku, větší formát s větším textem a také větší cenu. Dočkáte se už v říjnu.

A poslední zpráva se týká české hry Turboprší od Honzy Vodičky, která je momentálně nedostatkovým zbožím, ale v průběhu listopadu dojde na naskladnění jejího několikátého dotisku.

Nejnovější články