Sedm let stará civilizační hra Gentes se dočká nové verze pod názvem Epos: A Gentes Game
Novinka zdroj: Spielworxx

Sedm let stará civilizační hra Gentes se dočká nové verze pod názvem Epos: A Gentes Game

23. 5. 2024 14:02 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

V roce 2017 vydal Stefan Risthaus pod hlavičkou vydavatelství Spielworxx moc pěknou civilizační hru Gentes, která zaujala hned několika systémy. Kupříkladu za akce jste tu platili penězi a/nebo časem, přičemž v každém kole jste měli jen omezené množství času.

Rovněž zajímavá byla práce se šesti typy obyvatel, kdy vždy dva šly proti sobě na jedné stupnici – čím více jste měli obchodníků, tím méně jste měli vojáků a hraní karet bylo přímo podmíněné počtem jednotlivých skupin obyvatel.

Hra byla úspěšná, u hráčů zabodovala a po roce se dočkala deluxe verze s vylepšenými komponenty. Nyní se po mnoha letech vrací v titulu Epos: A Gentes Game. Jedná se o novou hru, která ale s původní hrou Gentes sdílí základ, na který nabaluje trochu jiné systémy.

Epos: A Gentes Game zdroj: Spielworxx

Jádro je opravdu stejné, takže opět jde o výběr akcí, za něž platíte penězi či časem a pracujete tu s různými skupinami obyvatel. Nově by hra měla nabízet víc interakce mezi hráči a došlo k předělání mapy kvůli jednomu novému, respektive silně předělanému systému – výstavby měst.

Postavit město ve hře Gentes bylo velice nákladné a příliš abstraktní. V Epos: A Gentes Game už ho nemůžete postavit, kde se vám zlíbí a jeho stavba je méně nákladná. Místo města vysíláte na mapu své pionýry, které můžete z políčka stáhnout a tím získat jeho efekt, nebo jich na políčku shromáždíte šest, postavíte tak město a efekt budete nadále čerpat bez nutnosti stahovat figurky z plánu.

Epos: A Gentes Game zdroj: Spielworxx

Kromě toho se počítá s dvouvrstvými deskami a potištěnými dřevěnými figurkami, a kromě základní hry v krabici najdete ještě další velkou porci obsahu. Jednak je tu sólo mód, ale předně osm samostatných scénářů, které si můžete propojit do jedné kampaně. Hrát je ale můžete v libovolném pořadí.

Tvůrce navíc tvrdí, že hru jde hrát i kooperativně, kdy si vzájemně pomáháte s plněním osobních cílů, nicméně nejedná se o oficiální variantu, která by byla zanesená do pravidel, takže to berte s velkou rezervou.

Jediná věc, se kterou se nepočítá, je upgrade z Gentes na Epos. Změny jsou prý tak velké (i když to tak třeba nezní), že by to jednoduše nešlo udělat za rozumné peníze. Takže majitelé původní hry čelí dilematu, zda u ní zůstat nebo přesedlat na novou verzi, protože obě dvě pravděpodobně nepotřebujete.

Hra Epos: A Gentes Game se ve druhé polovině června objeví na Gamefoundu za docela tučné 3 tisíce korun a už teď si můžete zakliknout její sledování na předběžné stránce kampaně. A na této stránce se zase můžete přihlásit k upozornění na start kampaně za 25 korun a zajistit si tak dvě promo karty. Tato registrace slouží primárně jako ukazatel vážného zájmu o hru pro její tvůrce, kteří se tak mohou lépe připravit na kampaň a výrobní kapacity.

Nejnovější články