Semi-kooperativní deskovka Winter Rabbit vzdává hold indiánskému kmenu Čerokíů
Novinka zdroj: Absurdist Productions

Semi-kooperativní deskovka Winter Rabbit vzdává hold indiánskému kmenu Čerokíů

26. 8. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Ač to tak na první pohled nemusí vypadat, hra Winter Rabbit vzdává poctu indiánskému kmenu Čerokíů a jeho tradičnímu způsobu vyprávění příběhů skrze zvířata. Její autoři čerpali z dochovaných publikací a vše konzultovali s učitelem, lingvistou a rodilým mluvčím JW Websterem, aby bylo z kulturního hlediska vše v pořádku. Ostatně i samotná hra vznikne jak v angličtině, tak v jazyce Čerokíů.

Z herního hlediska se jedná o semi-kooperativní worker-placement. Kooperace je zde zastoupená kolektivní snahou připravit společnou vesnici na nadcházející zimu. Soutěž je zase ukrytá ve snaze každého jednotlivce přispět k realizaci tohoto plánu co nejvíc.

V praxi se tu budete potýkat se skrytým umisťováním dělníků. Ve svém tahu si jednoho vytáhnete z pytlíku a jen vy se na něj můžete podívat. Bude buď patřit jednomu z hráčů, nebo na něm bude titulní králík. V každém případě ho můžete umístit lícem dolů do libovolné lokace. Máte tak kontrolu nad tím, kde skončí váš dělník, nebo dělník soupeře.

Jakmile je jedna lokace zcela zaplněná dělníky, všichni se odhalí a rozdají se odměny. Lokace poskytne úplně každému hráči jeden kus zdroje, následně dostane každý tolik bonusových zdrojů, kolik má v lokaci svých dělníků. To vše tedy za předpokladu, že mezi dělníky není králík, protože ten jinak všechny zdroje ukradne.

zdroj: Absurdist Productions

Po vytažení a umístění dělníka musíte provést ještě jednu akci – vytáhnout a umístit dalšího dělníka, použít zdroje na vybudování karty vesnice či splnit úkoly zadané ostatními hráči. Na konci svého tahu si ještě vyměníte zdroje za něco užitečnějšího, nebo přečtete příběh, ze kterého těží úplně všichni hráči. Pro více detailů zamiřte do pravidel.

Hru Winter Rabbit pořídíte v kampani na Kickstarteru za 1 300 korun, případně můžete přihodit 150 korun navíc, které budou použité na darování her do škol, knihoven a jazykových programů v rezervacích Čerokíů. Deskovka bude rozesílaná podporovatelům příští rok v dubnu a poštovné do Čech vychází na 400 korun. Kampaň se bohužel nezmiňuje, jak to bude s platbou daně, tak se na ni radši připravte.

Nejnovější články