Seznam sběratelských karetních her rozšíří unikátní systém fantasy Paragon TCG
Novinka zdroj: Paragon TCG Inc

Seznam sběratelských karetních her rozšíří unikátní systém fantasy Paragon TCG

8. 8. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svým způsobem cením, že se stále najdou nadšenci, kteří chtějí zkusit přinést novou sběratelskou karetní hru. Protože buďme upřímní, uspět na tomto trhu rozhodně není jednoduché a vměstnat se mezi smetánku, kam patří Magic: The Gathering, Pokémon Trading Card Game nebo Yu-Gi-Oh! není žádná legrace. Z poslední doby se to docela povedlo Star Wars: Unlimited či Disney Lorcana, avšak oba projekty mají za sebou obřího vydavatele a téměř nekonečnou zásobu peněz. Což studio Paragon TCG, které kuchtí stejnojmennou hru, jednoznačně nemá. To ho ale nezastaví v tom, aby to minimálně nezkusilo, a tak aktuálně nabízí svůj produkt na Kickstarteru.

Projekt spadá do žánru fantasy a skrze duely či týmové souboje čtyř lidí chce přinést rychlé posezení s jednoduchými pravidly a důrazem na promyšlené schopnosti jednotlivých karet. Ty jsou rozdělené do jedné ze šesti domén, které představují hlavní síly místního univerza (Život, Smrt, Síla, Éter, Řád a Chaos) a tedy nabízí i odlišné strategie a fúze. Studio rovněž dává velký důraz na příběhovost, proto pracuje na bohatém světě, jenž zakusíte nejen skrze ilustrace, ale i ve formě pěkně zpracovaného „koření“ doplňkových textů.

Všechny výše zmíněné věci jsou samozřejmě pěkné, ale nakonec jde přece jen o hratelnost. Nicméně i v ní se skrývá několik potenciálních es. Hráči totiž nehrají pouze s jedním balíčkem, ale rovnou se třemi. Jeden je hlavní a obsahuje monstra, kouzla, rituály a výbavu, kterou budete hrát, aby se vám povedlo udolat soupeře. Druhý je vyhraněný balíček na manu, která může obsahovat 10 až 20 karet a stojí zcela samostatně. A třetí je balík esencí, který v konečném důsledku představuje vaše životy.

Pokaždé, když dostanete přímé poškození, odhalíte z něho kartu a získáte její efekt. Karty ovšem odhazujete a jakmile nebudete mít žádnou esenci, prohráváte hru. Vtip je v tom, že balíček esencí nemícháte, ale před hraním si ho připravíte dle libosti. Mechanismus tak dodává dodatečnou vrstvu taktiky, která by se měla postarat o zábavné možnosti a kombinace.

Paragon: Monster & Mayhem zdroj: Paragon TCG Inc

To samé by mělo přinést i samotné vynášení karet, jelikož je dáváte do tří zón. Hlavní je bojová 4x4 mřížka, kam vykládáte příšery. Mezitím do zóny podpory hrajete vybavení a rituály, které mají déletrvající efekty. No a pak je tu oblast pro Paragona, kde začíná váš hlavní hrdina s unikátními schopnostmi.

Paragon tedy rozhodně nezní vůbec marně a jestli se o tom chcete přesvědčit na vlastní kůži, máte možnost v Tabletop Simulatoru. Když se vám bude zamlouvat, co okusíte, vyrazte na Kickstarter, kde si lze zakoupit různé balíčky a produkty. Tím úplně základním je starter kit za 600 korun, kde naleznete pravidla, skládací herní podložku, ale především 3 předpřipravené balíčky (tedy karty po jednoho hráče). Samozřejmostí jsou i samostatné boostery (120 korun za jeden), booster box (2 800 korun za 24 boosterů), Champion box (1 180 korun za 9 boosterů, obaly, kostku, žetony) nebo proma.

To vše lze kupovat v předpřipravených úrovních, případně si složit vlastní. Podle toho, co všechno nakoupíte, bude se poštovné pohybovat od zdarma do 1 030 korun. I v tomto případě je nutné zaplatit daň. Vzhledem k tomu, že se povedlo vybrat už více než čtyřnásobek požadovaného cíle v hodnotě 580 tisíc korun, mohou si zájemci užívat bonusové cíle, jako jsou toppery nebo dodatečné boostery k jejich objednávkám, které dorazí v průběhu dubna 2025.

Nejnovější články