Společnost Embracer Group zažila výrazně ztrátové čtvrtletí. Deskoherní divize se ale stále drží
Novinka zdroj: Fantasy Flight Games

Společnost Embracer Group zažila výrazně ztrátové čtvrtletí. Deskoherní divize se ale stále drží

20. 8. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Skupina Embracer, mateřská společnost deskoherní filiálky Asmodee, je zadlužená až po uši. Celek dříve nakupoval herní studia ve velkém, což byla taktika, která se mu nyní vrátila a proto musí naopak propouštět, rovněž ve velkém. Nepříjemnosti se bohužel dotkly i Asmodee, a to i přes celkovou ziskovost a pochvalu od samotného šéfa Larse Wingeforse. A po uplynulém prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024/25 (duben až červen) situace asi zůstane při starém i přes relativně pozitivní zprávy pro deskové odvětví.

Asmodee zdroj: Asmodee

Nejdříve ale to negativní. Ze zveřejněné finanční zprávy vyšlo najevo, že celkové prodeje skupiny oproti stejnému období minulého roku klesly o 24 % (z necelé miliardy dolarů na 758 milionů dolarů – zhruba 17 miliard korun). Za tento pokles může především segment počítačových a konzolových her, který spadl o 34 %, a odvětví zábavy a služeb, jež zažilo propad o strašidelných 54 %. Oba tyto propady jsou zapříčiněné především tím, že vyšlo jen pár nových produktů a konkurence se více činila. Tohle všechno bohužel přispělo k tomu, že Embracer Group zažila celkovou ztrátu v hodnotě 5 miliard korun, což je oproti loňsku s naopak 5 ziskovými miliardami opravdu velmi bolestivé.

Pokles prodejů bohužel postihl i Asmodee, které však kleslo o rozumných 5 % (z 6,9 miliard korun na 6,6). Prodeje byly ovlivněné především nižším výkonem ve střední Evropě (evidentně kupujeme málo deskovek!) a Velké Británii. Naopak ve Spojených státech amerických se rostlo, i když nevíme o kolik. Ze samostatných projektů si pak společnost nejvíc pochvaluje hru Star Wars: Unlimited, která vykazuje zdravou formu a společnost se těší na její budoucnost. Špatně si ale zjevně nevedlo ani Star Wars: Bounty Hunters, Catan: Energie, Krajina zvířat nebo Tas svůj meč a neuteč! Samozřejmě se pak slavilo dosažení na 10 milionů uživatelů platformy Board Game Arena.

I přes pokles prodejů je nicméně třeba jedním dechem dodat, že odvětví stolní zábavy bylo i přes to všechno ziskové. Celkově do kasičky přispělo 28 miliony korun, což není mnoho, ale stále lepší než ztráta 155 milionů, jako tomu bylo v minulém roce. Proto se dá stále tvrdit, že Asmodee je jednou z těch zdravých filiálek mateřské společnosti, která generuje pěkný tok peněz a navíc se jí daří snižovat zásoby ve skladech u starších titulů.

Společnost nicméně i nadále zůstává pozitivní a těší se na časy budoucí, kde dojde díky nové spolupráci na několik LEGO deskovek, mimo jiné. Rovněž je třeba připomenout plánované vyčlenění Asmodee do podoby samostatné, veřejně obchodovatelné společnosti, které by mělo být dokončené do konce března 2025. Tímto krokem vzniknou v podstatě tři nové společnosti – Embracer Group se přejmenuje na Middle-earth Enterprises & Friends s tím, že se zaměří na tvorbu AAA videoher a bude se starat o značky, jako je Tomb Raider či Pán prstenů; na indie a A/AA digitální hry se zaměří Coffee Stain & Friends; a deskovky budou stále pod Asmodee Group.

Nejnovější články