Staňte se zkušenými zalesňovateli v přírodní dvojkovce Aspens
Novinka zdroj: Ludivore Games

Staňte se zkušenými zalesňovateli v přírodní dvojkovce Aspens

23. 9. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Máte dost všude přítomných jehličnanů? Už vás otravuje, když se vydáte do lesa a nikde v dohledu není listnatý strom? Unavuje vás neustálá smrková monokultura? A chcete s tím něco udělat? V tom případě se nejdříve uklidněte a následně zasedněte ke stolu, sežeňte si herního myslivce a pokuste se ho přechytračit v odpočinkové dvojkovce Aspens.

Jejími autory je tandemové duo Luke Roberts a Neil Edwards, které ho do světa posílá pod záštitou jejich studia Ludivore Games, pro které se jedná o premiéru. I proto se autoři rozhodli jít cestou crowdfundingu, specificky odstartováním kampaně na stále oblíbeném Kickstarteru. Jak to ovšem z doposud dosažených čísel vypadá, bylo to vyloženě moudré rozhodnutí. Požadovaný cíl v hodnotě 112 tisíc korun se povedlo vybrat okamžitě a studio už na svém kontě přepočítává mnohonásobek v hodnotě více než 4 milionů korun. Osobně však mohu říct, že se těm zájemcům nedivím. Premisa i samotná herní náplň totiž láká i mne.

Aspens je strategickou hrou, kterou se naučíte za pár minut, nabízí velkou znovuhratelnost a zároveň její systémy vyžadují velkou dávku přemýšlivosti, nicméně v klidném tempu. Oba hráči se během 30 minut snaží ideálním způsobem zalesnit společnou herní plochu. Sezení začne tím, že hráči osejí a vypěstují lesní plochu sousedící s vodní destičkou. Na tomto místě si oba zároveň určí strategii, většinou rozdělenou na rozumný a pomalý přístup vs. rychlý leč méně účinný.

Ve svém tahu pak házíte šestistěnnými kostkami větru a slunce (přináší prvek náhody). Slunce generuje další stromy tím, že dopadá na již existující dostatečně vysoké kusy. Vítr pak zase udává směr, jakým můžete expandovat. Oba pěstitelé tak musí vybalancovat svou expanzi, kterou je pro úspěch nutné dělat jak směrem nahoru, tak i do stran. Tímto krokem obsazujete území na herní ploše, čímž dostáváte bodové ohodnocení. Kdo na konci získá bodů více, vyhrál.

Základ je skutečně jednoduchý a jeho zábava spočívá především v důkladném přemýšlení (pravidla tady). Jednotlivé mechanismy si pak můžete obohatit dodatečnými rozšířeními. Ancient Artifacts například přidá mocné artefakty, které majiteli přinesou zajímavé schopnosti. Wild Weather zase přinese nevyzpytatelné počasí, které dokáže udělat čáru přes rozpočet. Deciduous Duos je zase mířené na lidi, co by si zalesňování chtěli užít až ve čtyřech. No a minirozšíření Majestic Marvels přidá obsazování jednotlivých území specifickou hloubku tím, že je pojmenuje a přidá jim bodovou hodnotu zastoupenou kartami.

Standardní verze Aspens může být vaše za 880 korun. Pohlednější deluxe edice se speciálně vyřezanými dílky stromů, kovovou mincí, pytlíky a obalem pak stojí už 1 330. Společný bundle deluxe edice hry, big boxu a dvou rozšíření (Ancient Artifacts a Wild Weather) vás vyjde na 1 780 korun, zatímco veškerý obsah zakoupíte za 2 230 korun.

Aby materiály odpovídaly přírodnímu zaměření, během vyhotovení se používá minimální množství plastu. Každý pledge od deluxe edice a výš navíc znamená, že The National Forest Foundation v národních lesích zasadí jeden strom.

Hra by měla dorazit v průběhu srpna 2025. Tedy samozřejmě za předpokladu, že zaplatíte dopravu za 340 až 430 korun a celou hodnotu zásilky povýšíte o daň.

Nejnovější články