Stolní světy Pána prstenů, Valerie a Archy Novy se rozšíří. Blíží se Katedrála, Úlomky nekonečna, Pásovec i Podzimní syslení
Novinka zdroj: Blackfire

Stolní světy Pána prstenů, Valerie a Archy Novy se rozšíří. Blíží se Katedrála, Úlomky nekonečna, Pásovec i Podzimní syslení

10. 7. 2023 12:08 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

První dávka letního „volna“ je úspěšně za námi, takže je opět čas usednout k pracovním stolům. Na druhou stranu česká vydavatelství v uplynulém týdnu rozhodně nezahálela a u těch pracovních stolů i nadále zůstala. Aby vám ale neunikla žádná důležitá zpráva, je tu pravidelně nepravidelné shrnutí, jež dává dohromady zprávy posledních dnů.

Putování Společenstva pokračuje

Pán prstenů karetní hra - Dvě věže zdroj: Blackfire

Společnost Fantasy Flight Games před víkendem oznámila další velké rozšíření pro Pán prstenů: Karetní hra. Jedná se o mohutnou expanzi ságy Dvě věže, ve kterém hráči zažijí pokračování kultovní cesty za zničením Prstenu. Hráče čeká celkově šest nových scénářů, jež zachycují nejdůležitější události z druhého dílu kultovní trilogie.

Zároveň v balení naleznete přes 60 karet, se kterými si obohatíte jakýkoli vámi sestavený balíček. Nicméně je důležité zmínit, že jde o obsah z dřívějších rozšíření The Treason of Saruman a The Land of Shadow pro první edici hry, tudíž hráči, kteří je již vlastní, zde nenaleznou žádné novinky.

Klíčovou informací pro české hráče je, že se rozšíření dočkají i v češtině díky vydavatelství Blackfire, které na náš trh uvedlo i základ. Přesné datum vydání oznámené nebylo, ale předběžně se počítá s posledním čtvrtletím tohoto roku.

Zdržení v dostavbě katedrály

Katedrála zdroj: BoardBros

Někdy ovšem věci nejdou podle plánu a firmy občas musí přinést i nějaké nepříjemné zprávy. Jedna taková nepříjemnost se stala zrovna nedávno vydavatelství BoardBros, kvůli které překlad hry Katedrála dorazí o něco později, než bylo zamýšlené.

Původně měla do Česka dorazit už někdy v tomto týdnu, ale nakonec se dodávka zaseknula na celnici a u dopravní společnosti. Jak moc velké zpoždění to ve výsledku bude, není ještě jisté, ale společnost to odhaduje na pár týdnů.

Vodní zvířátka pro vaší zoo

Ark Nova: Marine Worlds zdroj: BoardGameGeek

Naopak v Mindoku mají radost. Radost z toho, že mezi české hráče mohli před nějakou dobou přinést velice povedené řízení zoologické zahrady v Archa Nova. Navíc z toho zjevně mají radost i samotní hráči, kteří se mohou začít těšit i na české vydání velkého rozšíření Vodní světy, které zážitek obohacuje o slušnou porci novinek.

Mezi ně patří nahrazení kostiček hráčů dřevěnými figurkami zvířátek, upravení karet projektů, omezení náhodnosti v rámci dobírání karet, ale hlavně mořští tvorové. Ty je potřeba umístit do akvárií, s čímž se pojí dvě klíčové novinky – korálové efekty (takové řetězové spouštění efektů) a symboly vln (zrychlují cyklení a obměnu nabídky). Titul taktéž obohatí destička univerzity, noví sponzoři a alternativní asymetrické karty akcí. To vše na pulty dorazí během letošního podzimu.

Vytvořte si zásoby na zimu

Podzimní syslení zdroj: Tlama Games

Lidé z Tlama Games i nadále drží svou tradici nedělně/pondělních oznámení chystaných novinek, kdy tentokrát přišla řada na odhalení roztomilého budování zásob ve hře Podzimní syslení. Titul je určený pro 2 až 4 hráče, kteří se snaží za pomoci kartiček vybudovat část lesa plnou cestiček, jež by místním zvířátkům zajistily přísun jejich oblíbené potravy.

Aby se to celé zkomplikovalo, musí dodržovat několik pravidel, jež z každé partie vytváří unikátní puzzle. Na budování ale nebudou sami, protože jim ve snažení pomohou i různá zvířátka. Kohout například umožní, že si v dalším kole můžete vzít kartu jako první, zatímco králík se postará o lákání nových zvířátek do vašeho lesa. Všeobecně jde o příjemný rodinný zážitek, jenž v sobě skrývá i o něco těžší variantu pro dva hráče. Vydání se chystá na září za doporučenou cenu 389 korun.

Plameny a mráz pro nekonečného pásovce

Úlomky nekonečna zdroj: Rexhry Pásovec zdroj: Rexhry

Poslední novinky pochází ze stáje společnosti Rexhry. Ta v minulém roce uvedla na český trh karetní fantasy Království Valerie: Karetní hra, kterému se u nás daří víc než dobře. Proto vydavatelství aktuálně dokončuje překlad prvního rozšíření, jež se v originále jmenuje Flames & Frost. Kdy přesně se ho v České republice dočkáme, to prozatím není jisté. V ideální situaci by se ale hráči měli dočkat ještě letos.

Expanze obsahuje 48 karet obyvatel, hromadu nových panství a 30 karet s novými nepřáteli, mezi něž patří mumie nebo ifrít. Také se lze těšit na 6 karet událostí, které nahrazují karty vyčerpání. Zároveň firma s tímto světem nekončí a chystá k němu ještě jedno menší, prozatím tajné oznámení.

Co už ale tajné není, je informace o tom, že sci-fi deckbuilding Úlomky nekonečna je na lodi na cestě do České republiky. V návaznosti na tuhle informaci Rexhry brzy odstartují předobjednávky. Společně s tím se blíží vydání hry Pásovec (v orig. Armadillo), jež dobře zastane roli herního filleru kombinujícího kostky s kartami. Jeho vydání zatím upřesněné není, ale aktuálně se odevzdala data pro tisk a daleko proto nebude.

Nejnovější články