Studio Game Brewer ukončuje činnost. Dalo světu hry Delta, Stroganov či Gùgōng
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Studio Game Brewer ukončuje činnost. Dalo světu hry Delta, Stroganov či Gùgōng

12. 6. 2024 9:02 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Před sedmi lety v Belgii vzniklo deskovkové studio a vydavatelství Game Brewer, které do dnešního dne dalo světu slušnou řádku povedených her, většinou z řad eurovek. Spoustu z těchto her jste mohli hrát i v češtině díky lokálnímu vydavatelství TLAMA games, které obstaralo lokalizaci her jako Delta, Stroganov, Gùgōng, Hippocrates, Pradub či Jak se trollí princezny.

Nyní je ale cesta studia u konce a nových her už se od něj nedočkáme. Tím posledním, co vydá, budou právě vyráběné tituly Bone Wars, Algae, Inc. a big box hry Stroganov. Studio zároveň ujišťuje všechny podporovatele kampaní, že se dočkají svých objednaných kopií.

Studio jako důvod svého zavření uvádí neustále rostoucí míru konkurence na trhu a s tím související čím dál tím větší výzvu udržet firmu výdělečnou, což se v tomto případě zjevně nepodařilo.

Game Brewer bude utichat až do konce letošního roku, do kdy bude fungovat zákaznická podpora, kdyby vám náhodou přišla hra s chybějícími komponenty. Se studiem se zároveň budete moct rozloučit v říjnu na veletrhu Spiel v Essenu.

„Moc nás to mrzí. Přicházíme tak o dlouholetého partnera a hráčská komunita o několik solidních eurovek ročně. Lokalizovali jsme většinu her, které Game Brewer přivedl na svět. Postupně tak v češtině vyšly Gùgōng, Arkwright, Paris, Stroganov, Hippocrates, Pradub, Paláce Carrary, Delta a Jak se trollí princezny, které zůstanou poslední lokalizovanou hrou od Game Breweru,“ uvedl k situaci majitel a šéf vydavatelství TLAMA games, Mirek Tlamicha.

Zároveň nám prozradil, že tu byly jisté náznaky, kdy studio již tolik neprosazovalo hry na lokalizace jako dřív a obecná komunikace se utlumovala.

Jediná větší nejistota teď pravděpodobně panuje mezi autory deskových her, kteří čekají na svá procenta z prodejů, a protože chce studio ukončit svou cestu bez dluhů, žádá v této věci širokou veřejnost o pomoc.

Nebojte, nemá tu drzost požadovat po vás peníze jen tak. Má totiž skladem ještě 9 tisíc deskových her, které nyní všechny vyprodává na svých stránkách s 25% slevou a odečte vám ještě další 2 % za každou crowdfundingovou kampaň, kterou jste podpořili. Těch bylo za sedm let rovných 20, takže maximální sleva na každé hře činí 65 %.

Dobrou zprávou je i jednotná cena poštovné, která nehledí na množství vámi objednaných her. Pro Českou republiku činí 250 korun a mělo by to být bez dalších poplatků.

Je smutné, když něco takového končí, ale zkusme to brát tak, že Game Brewer dal světu (a s pomocí TLAMA games i konkrétně Čechům) úctyhodný zástup her, z nichž mnohé jsou vyloženě výborné a mají své věrné fanoušky. Jste mezi nimi?

Nejnovější články