Štychovka Fibonachos mísí mexickou kuchyni s matematikou
Novinka zdroj: Geeks N' Orcs

Štychovka Fibonachos mísí mexickou kuchyni s matematikou

2. 7. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jméno designéra Jordyho Adana vám pravděpodobně není cizí. Tvůrce má za sebou slušnou řadu projektů, kam patří Kartografové, Stonespine Architects nebo Zombicide: Do zbraně. Jde zkrátka o zkušeného autora, u něhož by ani jeho menší projekty neměly utíkat pozornosti. Což platí i o chystané novince Fibonachos.

Fibonachos zdroj: BoardGameGeek

Jak vás asi z názvu napadlo, jde o hravou karetní hru, která v sobě kombinuje matematiku s mexickou kuchyní. Principy spadají do subžánru štychovek, kde se podle tradičních principů přebíjíte v rámci jedné ze tří sad. Zajímavostí však je, že se trumfy aktivují na základě Fibonacciho posloupnosti čísel (každé číslo vzniká sečtením předchozích dvou čísel v řadě, tedy například 1, 2, 3, 5, 8, 13...).

Tento princip současně výrazně ovlivňuje závěrečné bodování. Jesliže se totiž součet získaných vítězných bodů rovná Fibonacciho číslu, pak je vaším konečným skórem to další v posloupnosti. No a zároveň, pokud se vám nepodaří získat žádné body, dostanete jich automaticky 34. Díky tomu se hráči musejí chovat více strategicky a měli by dávat větší důraz na způsob, jakým berou trumfy, než na to, kolik jich dokážou během sezení ukořistit.

Aby se zdůraznilo ono propojení s mexickou kuchyní, tak vítězné body se zde jmenují „pálivé“. Celé rozverné zpracování poté umocňují roztomilé ilustrace pocházející z tužky dua Wanjin Gill a Chris Borges.

Tahle mexicko-matematická zábava je určená pro skupiny 2 až 5 milovníků nachos, ideálně však trochu odrostlým, aby zvládali matematické počty. Jedno sezení by nemělo zabrat více než půl hodiny a cenovka jen lehce přeskočí 500 korun. S vydáním se počítá na 27. září, ale tento den zatím platí pouze pro zahraničí a tuzemští hráči mohou akorát doufat, že se titul někdy u nás objeví.

Nejnovější články