The Fall of Kingdoms je dedukční strategie o pádu sedmi království
Novinka zdroj: GameHatch Designs

The Fall of Kingdoms je dedukční strategie o pádu sedmi království

24. 6. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Osobně se přiznám, že prvek dedukce a skrytých rolí mám v deskových hrách opravdu rád. Ať už mrznu na Antarktidě ve stolní Věci, uzavírám unikátní Smlouvu s ďáblem nebo se snažím přežít na parníku v Nevyzpytatelných, vždy jsem napjatý až k prasknutí a užívám si každou minutu. A tak se nelze divit tomu, že mě prvotina nezávislého studia GameHatch Designs založeného Zacharym Chu nemůže nechat chladným.

Jak se zdá podle aktuální kampaně na Kickstarteru, nejsem rozhodně jediný. The Fall of Kingdoms už zvládlo nalákat přes 740 zájemců a vybrat více než 1,35 milionů korun. Ti je tam nechali hlavně díky příslibu rychlé strategie s velkým množstvím možností, kde se 2 až 7 hráčů snaží přechytračit ostatní, což se děje na ploše 20 až 40 minut.

Jednou z hlavních devíz by měla být přístupnost. Pravidla, která již můžete studovat, si máte osvojit do pěti minut, což je stejně rychlé jako příprava. Na začátku si každý vybere jedno ze sedmi dostupných království, které povede. Jejich vladaři začali bojovat o moc ve chvíli, kdy byla zavražděná Nejvyšší rada, která celou zemi sjednocovala. A jelikož se vytratila důvěra, všichni se snaží uzmout nadvládu a vše kontrolovat.

Tyto kroky vedou k tomu, že budete používat umění vyjednávání a intriky, abyste získali výhody. Úspěch závisí na vaší schopnosti správy spojenectví, obrany a zdrojů. Čas od času ale bude potřeba vymyslet nějakou hezky podlou zradu. Navzdory tomu, že titul nabízí nesčetné možnosti, je každý hráč omezen pouze na jednu hlavní akci za tah. I když se to může zdát málo, musí současně počítat s časovým tlakem, protože na každé takové rozhodnutí má pouhou minutu.

zdroj: GameHatch Designs

Vzhledem k tomu, že každý začíná hru se třemi kartami postav (dvě známé, jedna neznámá), dvěma kartami osudu, dvěma mincemi, deskou království a velkým množstvím akcí či strategií, by mělo platit, že žádná seance nebude stejná. Vždy se objeví něco, co vás může na chování ostatních překvapit. Páteř každopádně tvoří karty (24 postav, 30 osudů) vyhotovené z odolných materiálů a současně jsou obohacené o povedené ilustrace, o něž se postaral sám autor. Funkci zdrojů zastupují zmíněné mince.

Vzhledem ke střídmému obsahu krabice vás základní verze nevyjde draho. Vystačíte si s 900 korunami, za něž dostanete i všechny bonusové cíle a exkluzivní rozšíření se čtyřmi dalšími kartami osudu. Dražší edici představuje deluxe set, k němuž jsou přibalené expanze World of Crisis (do hry přináší krize) a Call of the Divine (dodává karty s požehnáním). No a za necelé 2 300 můžete mít tohle všechno plus kovové mince a ochranné pouzdro. Pokud by vám to přišlo málo, za téměř 300 korun ještě můžete dokoupit balíček 18 karet s tematikou soudného dne.

Za dopravu dáte 550 až 900 korun, zatímco celou hodnotu povýší otravná daň. Kampaň pro The Fall of Kingdoms skončí v červenci, výroba započne v září a doručení by mělo proběhnout v průběhu května 2025.

Nejnovější články