The Other Side of the Hill zachycuje rozepře mezi německými důstojníky za 2. světové války
Novinka zdroj: Ediciones MasQueOca

The Other Side of the Hill zachycuje rozepře mezi německými důstojníky za 2. světové války

8. 12. 2023 9:07 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Deskových her s tematikou druhé světové války vážně není málo, dokonce mají svůj vlastní segment žetonkových strategií, o kterých se víc dočtete zde. Nicméně stále je v nich prostor pro inovace, což dokazuje titul The Other Side of the Hill autora Carlose Fco. Márqueze Linarese.

V této deskovce pro 1 až 4 hráče se z vás stanou němečtí velící důstojníci bojující o své místo v německé válečné mašinérii. Hra se pokusí ukázat méně zobrazovanou stranu konfliktu ve skutečném světle, tedy jaké to bylo být velícím důstojníkem, rozdávat rozkazy velitelům armád a ze všech sil se snažit nezklamat svého diktátora.

A není to jen o snaze vyhrávat bitvy. Díky tajným agendám můžete klidně sympatizovat se spojeneckými armádami a snažit se rozvrátit Hitlerovy snahy zevnitř. Ve výsledku jde možná více o politickou než o válečnou hru, v níž se pracuje s hromadou karet reprezentujících skutečné generály, hází se zde kostkami, pracuje se s mapou a děláte vše, co je ve vašich silách, abyste si mezi německými důstojníky vydobyli co největší prestiž.

Nesnažíte se změnit historii. Respektive, můžete válku ukončit dřívější kapitulací Německa, které ale tak jako tak prohraje, což vám nijak nezabrání v tom být nejlepším důstojníkem. The Other Side of the Hill nezaujme jenom ojedinělým pojetím dobře známého konfliktu, ale také množstvím herních módů.

The Other Side of the Hill zdroj: Ediciones MasQueOca

Ten hlavní je kompetitivní a hráči v něm zastávají různé role od šéfa zásobování po šéfa operací, který rozhoduje o posilách. Hru můžete hrát i kooperativně, kdy musíte vydržet do skutečného konce války a splnit cíle.

Je tu i semikooperativní režim, kdy všichni prohrají, pokud válka skončí dříve a v opačném případě vyhraje jen jeden z nich. Tvůrce myslel i na sólo a nakonec je možné propojit několik scénářů do jedné kampaně.

Musím říct, že mě pořádně děsí herní doba, která naznačuje, že by The Other Side of the Hill mohla být pořádně epická partie. Zatímco scénář Úpadek třetí říše se hraje na ještě střídmých 8 kol, která mají zabrat od 3 do 5 hodin, tak druhý scénář Totální válka už se může natáhnout až na klasickou pracovní dobu. Světová válka je na 8 až 10 hodin a Armageddon už si vyžádá přes půl dne.

Dovedu si představit, že se správně naladěnými spoluhráči se může jednat o luxusní víkendovou akci, pokud tedy hra dostojí svým principům. Více se o ní dočtete v pravidlech a na Kickstarteru, ke kterému se španělské vydavatelství Ediciones MasQueOca rozhodlo vůbec poprvé.

Všechny jeho hry jsou totiž v anglicko-španělských nákladech, ale v případě tohoto velkého projektu se rozhodlo je rozdělit, takže pokud se odhodláte do The Other Side of the Hill investovat, můžete si koupit čistě anglickou edici.

Požadovaný cíl 714 tisíc korun se již podařilo pokořit, a protože kampaň už přepočítává téměř 1,2 miliony (a do jejího konce zbývají skoro dva týdny), odemkly se i dodatečné odměny jako další generálové, vylepšené dřevěné figurky s potiskem a spousta dalších karet a žetonků.

Kampaň nabízí jedinou možnost podpory za cca 1 500 korun, která vám vedle základní hry zajistí i rozšíření s dalšími 16 generály. Poštovné činí 365 až 490 korun a z celé částky ještě zaplatíte daň. Hra bude podporovatelům odeslaná příští rok 20. září a její vydání do běžného prodeje proběhne 28. října.

Nejnovější články