TLAMA games vydá oceňovanou štychovku Kočka v krabici
Novinka zdroj: Bézier Games

TLAMA games vydá oceňovanou štychovku Kočka v krabici

27. 9. 2024 11:52 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Ještě předtím, než si na našich stránkách budete moci přečíst už tradiční shrnutí tuzemských novinek, je tu ještě jedno, které si zasluhuje samostatný článek. Ani ne kvůli rozloze projektu, jako spíše kvůli jeho renomé. Vydavatelství TLAMA games totiž právě v těchto momentech oznámilo českou verzi karetní hry Cat in the Box, která u nás vyjde pod docela logickým názvem Kočka v krabici.

Na hru byste se měli těšit především tehdy, že máte rádi štychovky. Protože tahle je opravdu dost specifická tím, že barva karty je určená až jejím zahráním. Vzhledem k tomu, že tuzemská verze bude vycházet z novějšího vydání, znamená to, že k ní může usednout 2 až 5 hráčů, kteří se budou bavit zhruba 20 až 40 minut.

Jak už to pak u podobných titulů bývá, na začátku odhadnete, kolik štychů vyhrajete a poté si někam zaznamenáte své nabídky. Následně se přebíjíte hraním karet, u čehož je potřeba přemýšlet, jelikož nemůžete pro číslo zvolit barvu, která už pro něj dříve byla použitá. Díky tomu se může stát, že nepůjde zahrát kartu, protože byste tím vytvořili paradox. Pokud by to nastalo, partie končí předčasně a vy si za získané štychy body odečtete.

Kočka v krabici zdroj: Tlama Games

Aby to však nebylo pouze o kartách, tak při jejich hraní současně umisťujete žeton na desku komunitního výzkumu, kde se snažíte vytvořit co možná největší společnou skupinu. Ta vám přinese body v případě, že dosáhnete na vámi deklarovaný počet vyhraných štychů.

Ačkoliv se to zprvu nemusí zdát, spojení těchto principů dává dohromady unikátní a vysoce chytlavý zážitek, který titulu přinesl i několik ocenění. Zmínit lze třeba dvojité vítězství v cenách Golden Geek (v kategoriích pro nenáročné a inovativní hry roku 2022), první místo v anketě Meeples' Choice či nominaci v prestižním Zlatém esu.

Jestli svému věhlasu Kočka v krabici dostojí, zjistíte na přelomu listopadu a prosince, během něhož dorazí na pulty obchodů. Doporučená cena bude 629 korun, ale v předprodeji ji seženete i levněji. A jedná se navíc o deluxe verzi, která obsahuje rovnou třívrstvé desky, akrylové žetony a insert.

Nejnovější články