Tvůrce Agricoly a Patchworku chce prostřednictvím hry nadchnout lidi pro kvantovou fyziku
Novinka zdroj: Marius Lauer/TU Braunschweig

Tvůrce Agricoly a Patchworku chce prostřednictvím hry nadchnout lidi pro kvantovou fyziku

11. 6. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Uwe Rosenberg patří k předním světovým vývojářům deskových her, kde můžete znát jeho veledíla jako Agricola, Patchwork, Hostina pro Ódina či jeho první hru z roku 1997 Fazole.

Tento autor má nyní před sebou velmi zajímavou výzvu, kdy má s pomocí deskové hry vytvořit zájem hráčů o kvantové technologie. Jedná se o projekt, na kterém se podílejí kvantoví výzkumníci z Technické univerzity v Braunschweigu a další specialisté ze Stuttgartu a Berlína vědecky zaměření na výuku a hry.

Cílem projektu nazvaného QUANTista je sblížit širokou veřejnost s kvantovými technologiemi zábavnou formou a přimět tak mladé dospělé k tomu, aby své kariérní kroky směřovali právě do tohoto odvětví. Tvůrcům s tím vším pomůže vládní grant ve výši 20 milionů korun.

„Předně musí být hra hratelná a zábavná, ale když uvážíme, kolik lidí zná cenu vesnice ve hře Osadníci z Katanu, je zjevně možné se učit a bavit zároveň,“ uvedla Stefanie Kroker, koordinátorka projektu (na titulním obrázku vlevo).

První prototypy hry QUANTista se vydají mezi testery z řad hráčů někdy v příštím roce, kdy má německé vydavatelství Skellig Games v plánu vyrobit 3 tisíce kusů, které bude vozit po výstavách a sbírat zpětnou vazbu. V konečném důsledku chce ze hry udělat stálý produkt dostupný v obchodech, ale až poté, co bude celý projekt dokončený, tedy v květnu roku 2027.

Nejnovější články